вівторок, 02 квітня 2013 00:45

Яценюк уперше вклонився пам'ятнику Бандері

Акції "Вставай, Україно!" минулого тижня пройшли в Івано-Франківську, Тернополі й Чернівцях. У них взяли участь від 7 до 10 тис. осіб, заявляє опозиція. Міліція каже, що кількість учасників у три-чотири рази менша.

— І чого я туда їду? Ви хоч із пари, а в мене навіть пари не було, розумієш, — матюкається тернопільський студент, сідаючи в тролейбус №10. Тримає намотаний на древко жовто-блакитний прапор.

Заходять ще зо два десятки студентів із прапорами.

— За родіну. Патріоти, давай! — неголосно вигукує хтось. Усі сміються.

Виходять на просп. Бандери. За півгодини тут починається мітинг опозиції. Хлопці з прапорами стають гуртом.

— Ми з Галицького коледжу, — кажуть. Це комунальний навчальний заклад. — Але все добровільно, щоб ви собі нічо не подумали.

— Юристи, юристи! Підійдіть сюда, щоб я всіх бачила, — кличе їх жінка в білому пуховику.

Міліція перекриває проспект.

Біля наметів "Свободи" кілька картонних ящиків із партійними прапорами — їх примотують скотчем до вудилищ. "Ударівці" дістають прапори з приватних автівок на парковці. Прапороносці одягають поверх партійні манішки. Групами збираються прихильники Тимошенко.

— Тернопільський район! Візьміть прапори, — командує чоловік у дублянці та черевиках із довгими носаками.

— Володя, я ж без рукавиць. Дай отому, — відмовляється старший вусатий. — Головне, щоб потім принесли.

Колона рушає до центру. Проходить повз білий бус, заповнений змотаними вудками з прапорами "Батьківщини".

— Де ваші люди? Де ваші люди, питаю? — вигукує в телефон чоловік у спортивній шапці.

Колона розтягується на кілометр. Попереду грає муніципальний духовий оркестр. Місцеві політики кричать "Зека — геть!". Посеред колони старші чоловіки затягують стрілецькі пісні. Позаду чутно "Слава нації — смерть ворогам!".

Налічую 218 розгорнутих партійних прапорів. Один із мітингувальників тримає одразу чотири вудки з полотнами "Партія Реформи і порядок".

До колони долучаються лідери опозиції: Арсеній Яценюк від "Батьківщини", Олег Тягнибок від "Свободи", Валентин Наливайченко від УДАРу.

Напередодні, в четвер, мітинг опозиції проходив в Івано-Франківську. Брав участь лідер УДАРу Віталій Кличко — уперше за час акцій "Вставай, Україно!". Після цього захворів і не приїхав до Тернополя.

Опозиціонери підходять до будівлі облдержадміністрації. Минають закидані білим щебенем вибоїни. Наближаються до пам'ятника Степанові Бандері.

— Ну що, йдем кланятися, — Яценюк звертається до колег. Усі троє ступають до монументу.

— Три-чотири, — командує Тягнибок перед тим, як схилити голову.

Наливайченко тримає шапку в руці. Яценюк у шкіряній кепці-бейсболці.

— Перший раз таке роблю перед Бандерою, — проказує тихо Яценюк.

До сцени не проштовхнутися через натовп. Лідери опозиції лізуть через кучугури снігу. Гостей представляє міський голова Тернополя Сергій Надал.

— Мікрофон замерз, холєра, — тихо лається Яценюк.

— Якшо говорити про Азарова, хочеться до нього з повагою ставитися, зважаючи на вік, — каже Тягнибок. — Мала б і клепка якась вже бути в голові. Але виходить, що раніше йому заважали папірєдніки, а тепер — опозиція. Ви ж подивіться на дороги — їх нема.

На сходах навпроти сцени хтось піднімає рукописний плакат "Надал, зроби дороги!"

— Я перепрошую, а Кличко там є? — жінка в окулярах питає хлопців. — Нема? А то хто виступає? — Яценюк.

Через стіну прапорів сцени не видно. Лопотіння полотнищ глушить звук.

— Тут десь мікрофон є, щоб питання задати, — продовжує розпитувати жінка. — Я побачила по телевізорі, що в Яценюка офіційно прибуток за минулий рік 2 мільйони і ше 5 на книжці. І він ще 40 тисяч матеріальної допомоги взяв. А я, дитина війни, маю рішення суду про доплату — 100 гривень. А мені в пенсійному кажуть: "Нема грошей". То я думала запитати, чого він від тої допомоги не відмовився.

— Та вони всі крадії, — обертається до неї жінка в довгому вишневому пуховику. — Та і якби мене чи вас вибрали, то б тоже крали. Але красти треба отаково, — веде правою долонею по лівій кисті. — А вони рубають отак, — б'є себе рукою по плечу.

Починає йти сніг, вітер не стихає.

— Ну всьо. Сматуєм удочкі, — каже студент із прапором, як тільки з колонок звучить завершальний гімн.

Натовп розбігається з площі за лічені хвилини.

Хода й мітинг тривали 1 год. 50 хв. Зі сцени виступили дев'ять осіб. Найтепліше мітингувальники зустріли Олега Тягнибока — вітали оплесками.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк уперше вклонився пам'ятнику Бандері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі