вівторок, 02 жовтня 2018 07:35

55 разів нападали на активістів за півтора року

Автор: УНІАН
  Акція ”Ніч на Банковій” пройшла під стінами Адміністрації президента в Києві 27 вересня 2018 року. Мітингувальники вимагали розслідувати напади на активістів
Акція ”Ніч на Банковій” пройшла під стінами Адміністрації президента в Києві 27 вересня 2018 року. Мітингувальники вимагали розслідувати напади на активістів

— Нападники відчувають, що їм за це нічого не буде, — каже учасниця "Автомайдану" 30-річна Катерина Бутко. 27 вересня стоїть на столичній вул. Банковій під Адміністрацією президента. Тут близько 500 людей вимагають розслідувати напади на громадських активістів. За півтора року було 55 таких випадків.

Серед інших вимог – провести позачергове засідання Ради нацбезпеки й оборони, влаштувати зустріч із керівниками правоохоронних органів. Люди хочуть побачити реакцію керівництва країни на напади й отримати звіт міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. У Верховній Раді пропонують створити тимчасову комісію з розслідування нападів.

— Якби генпрокурор Юрій Луценко був принциповий, бандити не ходили б на свободі так довго, — говорить народний депутат Єгор Соболєв, 41 рік. — Безпека громадян — це відповідальність президента, генпрокурора та міністра внутрішніх справ.

Частина учасників акції їдуть до комплексу спеціальних об'єктів МВС "Фортеця", де ймовірно мешкає міністр внутрішніх справ. На стінах пишуть червоною фарбою: "Авакова у відставку" та "Хто замовив Катерину Гандзюк" (виконує обов'язки керуючого справами Херсонської міської ради. Була депутатом міської й обласної ради, координаторка "Центру політичних студій та аналітики". Мала конфлікт із проросійськими організаціями. 31 липня невідомий облив її кислотою біля під'їзду будинку. Досі перебуває в лікарні. — ГПУ).

— Відповідальність за напади, зокрема, лежить на атмосфері ненависті до влади, яку самі активісти й створюють, — каже в ефірі телеканалу "Прямий" 53-річний Юрій Луценко. — Акція "Ніч на Банковій" — це продовження такої політики.

В Адміністрації президента заявили, що Петро Порошенко знає про напади. Він стурбований ситуацією.

"Громадських активістів часто не люб­лять, не розуміють, вважають ненормальними або божевільними, — пише політтехнолог 53-річний Сергій Гайдай у "Фейсбуку".

— Але без них наш суспільний організм остаточно захоплять корупціонери, ділки при владі, бандюки. Усі ті, хто вважає нас витратним гумусом на їхніх плантаціях особистого збагачення. Ті, хто, як ракова пухлина, пожирають країну. Громадські активісти — це наш соціальний імунітет. Нинішня влада планомірно їх знищує".

— Якби перші напади розкрили по гарячих слідах, то наступних не було б, — говорить 30-річний Михайло Жернаков, експерт громадської платформи "Реанімаційний пакет реформ".

— Не знайшли жодного замовника і дуже мало виконавців. Маємо тенденцію: активісти — це люди з півдня: Одеси, Миколаєва, Херсона. Мають про­українську позицію і критикують владу. Це — не випадковість. Можна припустити, що місцева влада намагається їх знищити, а центральна прихильно ставиться до цього.

І генпрокурор, і президент негативно ставляться до цих людей, розповідають про "зрадофілів". Не секрет, що мер Одеси Геннадій Труханов має російський паспорт, міський голова Харкова Геннадій Кернес замішаний у корупційних схемах і підтримував сепаратистів. Але їх не притягнули до відповідальності. Значить, у них добрі стосунки з центральною владою.

Чотирьох людей убили

З початку 2017 року в Україні вбили чотирьох громадських активістів. Поліція не знайшла виконавців і замовників.

29 грудня торік у Вишгородському районі Київської області знайшли тіло правозахисниці Ірини Ноздоровської. Світлану Сапатінську, сестру Ірини, насмерть збив племінник глави суду Вишгородського району Дмитро Россошанський. Провину на себе взяв його батько. Однак не зміг повторити свої дії на слідчому експерименті.

26 березня 2018-го в Києві біля Святошинського озера вбили учасника громадської організації "Біличанський рибалка" Миколу Ярему. Він був на нічному чергуванні. Охороняв озеро від рейдерського захоплення. На тілі Яреми були численні забої.

5 червня у селищі Есхар Чугуївського району Харківської області в лісосмузі зна­йшли повішеним Миколу Бичка. Він був адміністратором групи "Ініціативна молодь селища Есхар". Виступав проти забруднення річок Уда та Сіверський Донець заводами. Справу поліція розслідує як самогубство.

31 липня у дворі будинку у місті Бердянськ Запорізької області пострілом у спину вбили атовця й журналіста Віталія Олешка, позивний "Сармат". Біля нього в цей час були друзі й родина. Писав про корупційні схеми у міському транспорті та водоканалі. Через це мав конфлікти з місцевою владою.

Зараз ви читаєте новину «55 разів нападали на активістів за півтора року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі