пʼятниця, 05 квітня 2013 05:00

20 мітингувальників переслідували депутатів

Опозиція місяць готувала мітинг на 2 квітня. Цього дня Верховна Рада розглядала дату призначення виборів міського голови Києва. Повноваження попереднього мера столиці Леоніда Черновецького скінчилися торік у квітні. Нині містом керує призначений президентом голова міськдержадміністрації Олександр Попов.

Уранці 2 квітня біля Ради збираються чоловіки й жінки у спортивному одязі з голубими прапорами "Молодь за Європу". Чимало п'ють пиво, часто курять і не можуть чітко пояснити, навіщо прийшли. На майданчику праворуч від входу до парламенту облаштували біло-блакитну сцену. Акцію "Молодь за євроінтеграцію" проводить молодіжне крило Партії регіонів. Зі сцени звинувачують опозиціонерів у бездіяльності та перешкоджанні руху до Євросоюзу.

— Україна вже однією ногою в Європі! — виходить до мікрофона представник молоді Луцька.

— Ага, одной ногой в ж...пе, — підхоплює чоловік під регіт товаришів.

Паузи між виступами "забивають" гучною музикою — співрозмовника не чути за 50 м від динаміків. Підступи до парламенту заповнюють лави "беркутівців". Їхнє нове чорне обмундирування та лаковані шоломи контрастують на тлі останнього снігу.

Колона опозиціонерів піднімається вул. Грушевського. Впирається в парк перед входом до Ради. Люди стоять на проїжджій частині. На прилеглих вулицях утворюються автомобільні затори.

Майорять сотні прапорів "Батьківщини", УДАРу, "Свободи", "Європейської партії", УНА-УНСО. На мітинг зібралися щонайбільше 3 тис. людей, хоч очікували 15 тис.

Попереду йдуть лідери опозиційних фракцій Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко. Позаду — нардепи. Вони пояснюють, що йдуть до Ради працювати, і залишають мітинг. Протестувальники обступають імпровізовану сцену. Там виступає нардеп Юрій Одарченко та громадські активісти.

— Янукович — урод, наркоман і бандіт, — каже киянка 58-річна Лариса Петрівна. — Да развє це не ясно? Ну шо то за люди прийшли за нього кричати? Нєужелі їм така жизнь не в пічьонках?

Крізь натовп пробирається чоловік у масці з фільму жахів "Крик" та чорному одязі. В руці коса з білим написом: "Власть, я за вами". У прорізах маски — вирячені світло-голубі очі. Зіниці розширені. Повіки почервоніли.

— Вы их только подтолкните, — шепоче на вухо літньому чоловіку. — А я уже свое сделаю. Я уже близко. Они это знают.

Вмикають трансляцію з парламенту. Звук слабкий, майже нічого не чути.

Лідери опозиції виходять до мітингувальників один раз. Повторюють, що "Києву потрібен міський голова", "не буде виборів у столиці, перенесуть і президентські". Обіцяють прийти порадитися з людьми, якщо "регіонали" й комуністи не проголосують за призначення виборів.

— Закриваю засідання до 16 години, — лунає з динаміків голос спікера Володимира Рибака о 14.00. Люди свистять та скандують "ганьба". Половина — розходяться. Зникають прапори "Батьківщини", меншає "ударівських", залишаються всі стяги "Свободи". Протестувальники нервують. Стискають кулаки. Говорять голосніше.

— Хай тільки покажуться тут "регіонали" кляті, — вдивляються, хто з'являється на сходах парламенту.

Двоє чоловіків у костюмах виходять на подвір'я. Натовп перегороджує їм дорогу.

— Вибори! — кричать десятки протестувальників. Штовхають і плюють у бік чоловіків. Ті забігають назад у Раду.

Один одному мітингувальники переказують, що парламент не підтримав пропозицію призначити вибори в Києві. Люди стривожено переглядаються. Частина йдуть. Лишається з 500 осіб. Що робити далі — ніхто не знає.

Люди підходять до турнікетів, якими обгороджено Раду. Про вибори вже ніхто не згадує. Чекають на "регіоналів". Появу будь-кого зустрічають вигуками: "Ганьба!". Позафракційному Олександрові Табалову влучають сніжкою в око. Нардепи мокрі повертаються до приміщення. "Регіонал" 47-річний Владислав Лук'янов під'їжджає до самого входу позашляховиком срібного кольору. Натовп навісніє. У бік депутата летять сніжки та порожні пляшки.

— Смерть "регіоналам"! Єфремова сюди, Іуду! Попова — геть! — кричать.

"Регіоналок" Ірину Бережну, Юлію Льовочкіну та Ірину Горіну, біжучи, переслідують зо 20 "свободівців" та кілька прихильниць "Батьківщини". Літня жінка хапає Льовочкіну за рукав рудої напівшуби.

— Проститутка! — випалює.

— Ви чьо? — заокруглює очі "регіоналка" й висмикує руку.

У депутатів летять сніжки, шматки льоду, землі. Одна з жінок плює Горіній в обличчя. Слина стікає лівою щокою.

До 19.00 ніхто з лідерів опозиції так і не виходить до людей. Ті розходяться.

У кулуарах Арсеній Яценюк розповідає, що дісталося всім депутатам, зокрема двом "ударівцям".

Горіна засвідчила в лікарні закриту черепно-мозкову травму. Потім заявила, що її хотіли вбити. Міліція порушила кримінальну справу. У середу затримали сімох активістів "Свободи", яких підозрюють у "обстрілі" сніжками депутатів під Верховною Радою.

Зараз ви читаєте новину «20 мітингувальників переслідували депутатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі