вівторок, 31 травня 2016 06:35

За незаконне працевлаштування іноземців роботодавець має заплатити штраф

Щороку українські роботодавці отримують до 7 тис. дозволів на працевлаштування іноземців. За кожен сплачують 6 тис. грн у Фонд соцстрахування.

Процедура оформлення триває 22 дні.

— Спочатку роботодавець має розмістити вакансію у Центрі зайнятості. Через 15 днів — подати документи про статут підприємства. Підтвердити, що посада, на яку претендує іноземець, не має доступу до державної таємниці, — каже 57-річний Ілля Довженко, заступник директора Київського обласного центру зайнятості. — Якщо іноземець має диплом університету, що входить до сотні кращих у світі, дозвіл отримає автоматично.

Іноземці не можуть працювати в органах безпеки, на державних посадах.

— Дозвіл на роботу діє протягом року. Щоб його продовжити, за 20 днів до закінчення терміну треба повторно подати документи в Центр зайнятості, — говорить Ілля Сергійович. — Відмовити можуть, якщо роботодавець вказав недостовірні дані чи надав не всі документи.

Роботодавець може не оформлювати довідку на працевлаштування іноземця, якщо той має посвідку на постійне проживання в Україні чи статус біженця. Дозволу не потребують журналісти, професійні спортсмени, артисти, рятувальники, священики.

За незаконне працевлаштування іноземців роботодавець має заплатити штраф — 29 тис. грн.

6347 дозволів на працевлаштування іноземців оформили українські роботодавці з 2015 року. Найбільше — в Київській, Одеській, Львівській та Дніпровській областях. Працюють переважно в торгівлі, промисловості, будівництві.

Зараз ви читаєте новину «За незаконне працевлаштування іноземців роботодавець має заплатити штраф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі