вівторок, 13 серпня 2013 05:15

На Володимирський собор витратили півкілограма бісеру

Автор: фото: Віталій Іванченко
  Сергій Кучер сидить удома перед собором, що зробив за п’ять місяців. Бісер клеїв на картонні стіни, хрести для бань купив в антикварному магазині
Сергій Кучер сидить удома перед собором, що зробив за п’ять місяців. Бісер клеїв на картонні стіни, хрести для бань купив в антикварному магазині

28-річний Сергій Кучер із райцентру Кам'янка на Черкащині збудував макет Володимирського собору з бісеру і картону.

Запрошує до просторої кімнати. У приватному будинку мешкає з батьками. Посередині на столі стоїть собор з рожевими стінами, сім бань виготовив із синього бісеру. На найвищій — старовинний срібний хрест. Навколо пластмасові пальми. На дроті прикріпив хмару з вати. Із нею робота заввишки 50 см. Вмикає споруду в розетку. Вона світиться.

— Бісер збирав по всіх магазинах. Треба було мінімум півкілограма. Лише рожевого пішло 200 грамів, — сміється. Сідає за стіл. — Поставив собор на екзотичному острові, із слониками, русалками. Треба було шість пальмочок. Ніде не знаходив. В одному магазині бачу в дитячих наборах по одній такій. Давай просить продавця, щоб акуратно розпечатав ті набори, повитягував пальмочки й запечатав. Погодився за десятку за деревце. Годину акуратно відклеювали обгортки, витягували їх і знову приклеювали.

Каже, що хрести день шукав по антикварних магазинах у Черкасах.

— Треба не сяка-така біжутерія, а металеві фігурні хрести. Бо вони дають собору величності. По магазинах то тільки два однакові, то чотири. Думаю, на богоугодне ж діло шукаю — невже не повезе? В одному місці того року ручних справ майстер замовив шість таких хрестів, як мені треба, і не прийшов забрати.

Копії храмів Сергій будує п'ять років, відколи племінник попросив зробити хатку із сірників.

— Подумав, зараз дитині швиденько склею. А як зачепився, то тиждень будував хату з півлітрову банку. Біда в тому, що сірники різні за товщиною, грані в них нерівні. Один із чотирьох-п'яти підходить. У мене є навички будівельника. Інколи по шабашках підпрацьовую. Кладка цегли, плитки чи спічок має бути рівненька. Можна було пошукать по бабках іще совєтських, бо часто на дахах досі тримають запаси. Вони рівніші й надвоє розколюються лезом рівно. На простий будиночок треба до тисячі сірників. Наморочився з ними та й покинув.

Бісер до картонних стін Сергій кріпив клеєм ПВА. Свіжоприклеєний рівняв під голку-циганку. Робота тривала п'ять місяців.

— Знайомий майстер не радив використовувати елементи іконопису без дозволу священика. Але на стінах я вписав фрески з Божою Матір'ю, Спасителем. Я не віруючий, але мені подобається церковна архітектура. Перед тим як будувать собор, детально оглянув у Черкасах справжню церкву — вікна, товщину стін, пропорції.

Свій витвір майстер виставив на інтернет-аукціон. Править за нього 16 тис. грн.

— На матеріали витратив понад 1,5 тисячі гривень. Свою працю оцінив у 2500 гривень на місяць. Колеги за набагато простішу роботу з сірників беруть від 12 тисяч. Якщо продам цей, побудую храм уп'ятеро більший. Хочу робити його не з картону, а з міцної ДВП.

Зараз ви читаєте новину «На Володимирський собор витратили півкілограма бісеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі