вівторок, 15 листопада 2011 05:15

Курбан-Байрам святкували у Вінниці

Чоловіки в довгих сірих туніках, із шарфами на голові махають палицями та імітують бійку під час святкування Курбан-Байраму у Вінниці 10 листопада.

— По всьому світу цього дня ріжуть баранів і пригощають бідних, — каже студент п'ятого курсу Вінницького медуніверситету, палестинець 23-річний Дея Абуснайми.

Із приватних будинків на вул. Матроса Кошки гучно лунає східна музика. Під неї у дворі танцюють півсотні молодих арабів. Серед них жодної жінки.

За Кораном свято жертвоприношення відзначають, відколи пророк Ібрагім витримав випробування покірністю і вірою Аллахові. Не відступився від наказу вбити свого сина Ізмаїла.

— Когда Ибрагим поднес нож к горлу сына, Аллах сделать так, что нож не смог резать. Вместо сына пророк барана зарэзал. Мы тоже резать бараны. Третью частью угощать ими бедных, — продовжує Дея з акцентом. — Мы купили у нашего брата 20 баранов. У него ферма за 50 километров от Винницы.

За звичаєм, тварин ріжуть біля своїх помешкань. Їхні голови кладуть у бік Мекки. Вінницькі мусульмани баранів убили та розібрали в селі.

— Жертвой может бить толко молодой баран до 1 лет, еще верблюд до 5 лет, корова до 2 лет. Берут только красивый, не храмой, здоровый.

У Вінниці понад 2 тис. мусульман. Більшість — студенти місцевих медичного та політехнічного університетів.

Зараз ви читаєте новину «Курбан-Байрам святкували у Вінниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі