четвер, 13 листопада 2008 19:17

Еніо Морріконе соромився свого прізвища
6

Італійський композитор Еніо Морріконе у 2006-му відсвяткував золоте весілля з дружиною Марією Травія
Одна з найвідоміших робіт композитора — музика до телесеріалу ”Спрут” (1984) з італійським актором Мікеле Плачидо в головній ролі
Еніо Морріконе написав саундтрек до стрічки ”Професіонал” (1981).  У головній ролі знявся Жан-Поль Бельмондо
Світова слава прийшла до композитора після стрічки ”Якось в Америці” (1984) із Робертом Де Ніро
1987-го Еніо Морріконе номінували на кінопремію ”Оскар” за музику до фільму ”Недоторкані”

— Я не боюся повторювати самого себе. У кожному фільмі вловлюю його настрій. Тому музичне оформлення щоразу виходить іншим, — каже італійський композитор Еніо Морріконе. 10 листопада йому виповнилося 80 років.

Морріконе написав музику до 500 фільмів. Його називають "кіношним Моцартом". Композитор часто повторює, що й сам не знає точно, скільки саундтреків створив. Якось підрахував: видавав по одному на місяць.

Еніо Морріконе народився в Римі. Батько Маріо був професійним джазовим трубачем. Мати Лібері виховувала п"ятьох дітей, Еніо був найстаршим. Першу музичну композицію він написав у шість років — під наглядом батька. У 9 років вступив до консерваторії Святої Цецилії.

— Доки мої однолітки грали у футбол, я писав музику, — згадував пізніше композитор.

Отримав аж три дипломи — з композиції, труби й фанфар. Батько влаштував його в ансамбль Альберто Вламіні, де раніше грав сам. 1950-го Еніо почав аранжувати популярні пісні для радіо, грав у театрі. За п"ять років познайомився з Марією Травіа, одружився з нею, а ще за п"ять написав свій перший саундтрек до стрічки "Федерал" режисера Лучано Сальче. Морріконе кілька років писав музику під псевдонімами. Подейкували, композитор соромився свого прізвища — на італійському слензі слово "аморікон" означає "гей".

Слава прийшла до Морріконе після роботи над фільмами режисера Серджіо Леоне, його колишнього однокласника. Вони уславилися вестернами "Одного разу на Заході", "Хороший, поганий і злий", "Якось в Америці". Морріконе писав музику до фільмів італійських режисерів Бернардо Бертолуччі, П"єра Пазоліні, Даріо Арджентока, у Голлівуді працював із Романом Поланськи, Олівером Стоуном, Брайаном де Пальма. Для Квентіна Тарантіно написати музику відмовився.

— Він замовив для свого фільму всього дві з половиною хвилини музики, — пояснював Морріконе. — Перелітати заради цього через океан — не для мене. Друзі жартома називають композитора лінивим. Кажуть, він може заснути просто під час запису своєї пісні.

— А що тут такого? — виправдовується Морріконе. — Я щодня прокидаюся о п"ятій ранку. Сорок хвилин роблю зарядку. О сьомій Марія готує сніданок. Це наша давня сімейна традиція.

Подружжя живе в Римі. Дружина часто супроводжує композитора під час поїздок. Син Джованні став театральним режисером у Нью-Йорку. Син Марко працює в агентстві авторських прав, а донька Олександра — лікар. Наймолодший син Андреа також пише музику до фільмів.

Зараз ви читаєте новину «Еніо Морріконе соромився свого прізвища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі