середа, 04 січня 2006 15:18

Яневський буде в українському селі посеред Америки


Поет і продюсер Євген Рибчинський, 37 років, розповів "ГПУ", що в студентські роки досліджував своє родинне древо й дізнався, що його предки по батьковій лінії були акціонерами папського банку. Це спонукало його перейти із православ"я до католицизму. Тож із 24-річною дружиною Юлією пан Євген на Різдво їде до Праги.

— Відзначати Різдво в Києві — усе одно, що перетворювати його на звичайне парафіяльне свято, — вважає він. — У Європі все зовсім інакше. У Празі ми підемо на службу Божу. Католики мають традицію давати одне одному "знак миру", тож усі, хто цього дня будуть у храмі, свякуватимуть разом із нами.

Я дуже люблю пісні голубці з гречаною кашею і засмаженою цибулькою

— А я в суботу увечері поїду до батьків, — розповіла телеведуча Алла Мазур, 40 років. — На катролицьке Різдво співатимемо колядки польською мовою, а на православне — українською. Доки батьки жили в селі Зіньків, на Хмельниччині, ми з братом Аліком, — її голос пом"якшав, — приїжджали на Різдво туди...

Нині батьки Алли, Марія Степанівна та Григорій Францович, живуть уже в Києві. А от більшість давніх знайомих залишилася в Зінькові. Тому в Києві Алла святкуватиме Різдво у невеликій компанії.

— Різдвяні традиції в нашій родині не надто різнилися від православних, — розповіла вона. — Та сама пісна вечеря на Святвечір, із кутею. Але в нас ще є оплатки — такий пісний хлібчик у формі тонких пластівців, із тисненим малюнком. Традиції обов"язково готувати 12 страв ми не дуже дотримувалися, — зізналася Алла. — Я дуже люблю пісні голубці з гречаною кашею і засмаженою цибулькою. Ще роблю вареники з капустою. Але найбільше смакую кутю. Колись навіть міркувала, чому не можна готувати її влітку?

— У свято я працюватиму. В мене зміна, — сумно зітхнув інший телеведучий, католик, Данило Яневський, 50 років. — До церкви піду тільки вранці 26-го. Помолюся. До речі, у католиків прийнято молитися за Папу Римського, православні моляться за своїх патріархів, а я молитимуся за всіх.

Католики молитимуться за Папу, православні — за своїх патріархів, а я — за всіх

А що приготуєте?

— Маню, — звертається він до дружини. — Що у нас на святочний обід мама робить? Вареники, — повторює підказку. — Індик обов"язково є, — додає він. — Кілька чарчинок можна перехильнути... Я — римо-католик, а моя дружина — греко-католичка, тож святкуємо і 25 грудня і 7 січня.

Останні 11 років їздимо на її батьківщину — в Чикаго, бо тут у мене нікого нема. А там — велика патріархальна родина: теща Любомира, тесть Анатолій, Мартин брат, його дружина, четверо їхніх дітей, вуйки. Це наче велике українське село посеред Америки!

Теща, — деталізує він, — на честь мого приїзду робить спеціальні канапки — з індиком, шинкою, сиром. А я везу цілі валізи подарунків — книжки, наприклад. Ну... мої книжки про помаранчеву революцію, а ще — Малковича. Вони там фантастичним попитом користуються. Повезу диск з українськими народними піснями в джазовому стилі — "Ой, жаль мені, вечірочко, що я й не гуляла", "Їхав, їхав козак містом", "Сидить младо за столичком", "Прилетіла ластівочка".

Зараз ви читаєте новину «Яневський буде в українському селі посеред Америки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі