вівторок, 08 березня 2022 14:23

"Будемо дивитися, як Кремль горить, і пити шампанське"

Про що говорять в укриттях Вишневого й Луцька

1 березня, о 6:05, у підвалі дитячого садка в місті Вишневому під Києвом до блондинки 38-річної Лілії тулиться кучерявий хлопчик. Випав сніг. Вогко й холодно. Люди дрімають у шапках і пуховиках.

Вова, пушку в рот – історичний поворот

– Такий чудний сон бачила. Ніби підсовую Путіну пістолет. А його генерали кивають: "Давай, Вова, пушку в рот – історичний поворот". І він стріляє. Я з радості аж прокинулася, – сміється. Тягнеться до рюкзака по термос із кавою. Сину наливає в чашку теплої води з медом.

– Це для нього зараз найкращий сценарій. Мій дід каже, якщо хочеш знати, що в голові в людини, – запитай про її генеалогію. Дослідив родовід Путіна до сьомого коліна. Хотів подивитися, хто породив маніяка й серійного вбивцю. Половина біографії вигадана. Родичі Путіна була кріпаками в царя: кухарі, швачки, землероби. Має щонайменше трьох двійників. На одному відео він худий, на іншому – лисий і щокатий.

 

Чоловік Лілії – в теробороні, батько воює.

– Була можливість виїхати в Польщу. Рвонули 24 лютого після перших обстрілів. До кордону добиралися 26 годин, але мого Антона не випустили. А куди ми без тата? Вернулися. Пішов у тероборону. А ми сидимо тут. Якщо всі роз'їдуться, кого ж вони будуть захищати? Вдень ходимо додому – миємося, готуємо їсти і до комендантської години вертаємося сюди. Вчора за малим приглядала сусідка, а я в тероборону понесла котлети, биточки. Бо вони на мівіні четверті сутки.

– Відчувала, що почнеться війна, – на парапеті ріже дрогобицьку ковбасу на бутерброди жінка в лижному костюмі. Годує чоловіка в однострої, повернувся з чергування в теробороні. – Купила пальник, напакувала аптечку кровоспинними і джгутами. Все замовляла через інтернет, мені навіть рекламу почали пропонувати – "бомбосховище на подвір'ї під ключ". Чоловік обіцяв, що подарує на день народження криївку. Не встиг.

Якщо всі роз'їдуться, кого ж вони будуть захищати?

Її коханий – неголений, з мішками під очима. Їсть варені яйця з чорним хлібом і салом.

– За ніч трьох диверсантів зловили, – розповідає. – Ховалися на дитячому майданчику.

– Не розумію, навіщо їх брати в полон? Прийшов зі зброєю, побачив Україну – і помер від щастя.

Чути сигнал повітряної тривоги. Усі забігають у підвал.

– Ти Любі з Кемерова дзвонила? – питає чоловік.

– У двоюрідної сестри вчора був день народження, – пояснює. – Ми з нею з 2014-го не розмовляємо. Вважає, що Крим – русскій. 29 років тому, коли вони втікали з Придністров'я, моя мама прихистила трьох їхніх дітей. А тепер вона не вірить, що Путін на нас напав: "Яка война? Россия войн не начинает. Она их заканчивает". А сьогодні дзвонить і плаче. Боїться, що її чоловіка Яшу мобілізують. Кажу: "Руку йому зламай, щоб на війну не відправили". Краще живий дезертир, ніж закопчений окупант.

У кутку на карематі згортає свій спальник вагітна в пуховику і шапці-водолазці. Здригається від вибухів, кладе руки на живіт.

– 2014-го втекли з Донецька. Здавалося, війна нас уже не дожене. Боюся передчасних пологів. Подруга з Києва дзвонила. Каже, приватні роддоми зараз приймають безкоштовно. Та як до нього доїхати?

Поруч літній чоловік ставить два пакети з продуктами.

– Три години в черзі в супермаркет стояв. Боявся, що все розгребуть, – пригладжує сивий чуб. – Узяв хліба і водки, бо до 6 березня сухий закон. Ви бачили, по чому зараз в аптеках хлоргексидин? 40 гривень за 100 грамів. Водка – дешевший і кращий дезінфектор. Я собі обіцяв: доки Путлера не переможемо, спиртного в рот не візьму.

Ми, поки Криму й Донбасу не повернемо, не зупинимося

Маскувальну сітку з рибальської плетуть дві жінки. Ріжуть на смужки тканину болотного кольору. В однієї від ножиць на руках мозолі, розпухли пальці. Не може зняти срібних перснів.

Із кумою дружили з дитинства, – каже білявка з родимкою на щоці. – 24 лютого вранці після перших обстрілів вона з чоловіком і дитиною втекла у Франик до мами. Їхали бусом, а мене не забрали, хоч у сусідньому домі з двома дітьми живу. Дзвонить наступного дня: "Валюш, как там Вишневый? Мой дом еще стоит?" Війна показала, хто є хто. Щовечора мені пише: "Держись! Ночью Киев будут бомбить".

– Ви на сторінку Ані Лорачки заходили? А Лободу слухали? "Давайте все астановімся"? Свєта, ти серйозно? Ми, поки Криму й Донбасу не повернемо, не зупинимося, – антисептики й ліки для військових у пакети сортує жінка у спортивному костюмі

– Танька, нам і Криму буде мало. Фінам допоможемо вернути Карелію, грузинам – Абхазію, молдаванам – Придністров'я, японцям – Курили.

У Луцьку 1 березня сигнал тривоги чути о 14:10. Люди біжать у підвал школи. Спортзал там заповнений переселенцями з Харкова і Дніпра. Четверо підлітків на спортивному майданчику набирають у мішки пісок. За школою за пів дня розлили 3350 коктейлів Молотова. Люди продовжують підвозити пляшки, дизпаливо й мастило.

– Діти почали матюкатися, – каже жінка, яка несе до сховища клітку з папугою і перелякане цуценя породи джек рассел. Кажуть, "на*уй" тепер уже не лайка. Сестра в Києві застряла. Сім років торти пекла, а тепер – паляниці. Роздає сусідам.

Машина з хлібзаводу під'їхала до АТБ. Давали по три буханці в руки.

– Хто там називав Зелю Наполеон­чиком? 210 років тому саме Наполеон спалив Москву? Історія має звичку повторюватися.

У верблюже покривало кутається рудоволоса жінка з двома золотими ланцюжками на шиї.

Доки Путлера не переможемо, спиртного в рот не візьму

– Вася, передай всем русским, к нам ехать не надо. Спасать никого не надо! И Люде в Воркуте передай, – телефонує двоюрідній сестрі у білоруський Брест. – Пусть парни себе ладошки простреливают, чтобы воевать не взяли. Сколько денег обещают? Дай карту, я тебе вдвое больше скину.

– Маша, переходь на українську, бо нас зараз звідси виженуть, – каже до неї жінка з нафарбованими губами. – Ми приїхали з Одеси. Чоловіки з першого дня в само­обороні. А там під стіною дві сім'ї з Донецька, – показує на два рюкзаки й валізу. – Іти воювати бояться. Віддали ключі від свого джипа і тисячу гривень на бензин.

У сховище забігає чоловік у берцях і з автоматом.

– Тривога, Сашик із Києва дзвонив, – кричить до жінки в жилетці з овчини. – Діма – в лікарні. Куля пройшла навиліт. Жити буде. Валь, цілуй дітей. Гроші, які збирав на машину, віддай на армію. Вернуся, катну на три місяці у Швецію і привезу ще. Не плач, – цілує дружину в губи і чоло. Скоро будемо дивитися, як Кремль горить, і пити шампанське.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «"Будемо дивитися, як Кремль горить, і пити шампанське"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі