четвер, 27 червня 2024 08:36

Фісгармонія, на якій відтворили п'ять тисяч пісень

Клавішний музичний інструмент фісгармонія віком понад 100 років зберігається в Музеї фольклору Гната Танцюри в місті Гайсин на Вінниччині Етнограф, фольклорист і педагог Гнат Танцюра зібрав понад 5 тис. українських пісень із мелодіями й усі їх відтворював на фісгармонії в себе вдома.

 

– Батько Гната Трохимовича наділив його шматком землі. Той здавав її в оренду, а на ті гроші у 1930-х купив у Кунянському костелі фісгармонію. Інструмент виготовлено в ХІХ столітті в Німеччині. Танцюра грав на ньому пісні, які зібрав, – розповідає завідувачка Музею фольклору Валентина Голомовза. – Звучання фісгармонії нагадує орган, проте нині вона не настроєна. Планую знайти фахівця, щоб оглянув інструмент і за необхідності відремонтував. Хочу, щоб той знову зазвучав у музеї, адже саме в цій садибі з 1944 року жив із сім'єю відомий етнограф. Гнат Трохимович учителював у четвертій школі в Гайсині. Учні часто приходили до нього додому, а він ставав на порозі й казав: "Без пісні не впущу".

Гнат Танцюра народився 10 червня 1901-го в селі Зятківці Гайсинського повіту Кам'янець-Подільської губернії на Вінниччині. Нотної грамоти хлопця навчив сільський учитель.

– Сестри Гната Трохимовича знали багато пісень, – продовжує Валентина Михайлівна. – Осінніми й зимовими вечорами вони сиділи за прядками та співали. Коли всі знані пісні було переспівано, батько дав завдання майбутньому фольклористові – піти в село й записати нову. Тоді Гнатові було 16 років. А 1918-го сестри дали йому гроші на придбання скрипки. З нею Танцюра ходив селом і збирав пісні. Найбільше записав від сусідки Явдохи Микитівни, яка пізніше взяла псевдо Зуїха.

Зараз ви читаєте новину «Фісгармонія, на якій відтворили п'ять тисяч пісень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі