пʼятниця, 08 липня 2022 17:05
Павло Вольвач
Павло Вольвач
Павло Вольвач

Станичний Добкін

Платон у своїй ідеальній державі волів не бачити поетів і акторів. Останніх, подейкують, у давнину взагалі чомусь ховали за огорожею кладовища. Звісно, це ретроградний морок і сутінки забобонів. Що ж до діячів шоу-бізу, медіазірок і політиків, то ні в Платона, ні в давніх погребальних статутах про них нібито й не йдеться. Хіба життя, бува, підкине непевні здогади.

Скажімо, можна роками пливти за каламутною музичною кацапомовною течією, виляскувати в ній попсовим хвостом і не відчувати жодних докорів сумління. Навіть не здогадуватися, що вони існують. Як Тіна Кароль, наприклад, хоча таких тін – легіон. Але ось вітри задули в інший бік. Зокрема, депутати заборонили расєйську музику в публічному просторі. І та ж таки Кароль притьмом це підтримує, мультиплікаційним голоском заявляючи про важливість "айдентики нації" і про те, що треба "тримати стрій". Немає питань. Можна б і порадіти такій позиції. Але нагадує те, що попдіва тримає не так стрій, як ніс за вітром. Бо віщає, підклавши під гузицю стос власних москворотих альбомів, всіляких "мальчікаф", "дєвачєк" і "сіл любві". Доробок по-зрадницькому похрустує, а Тіна, поблискуючи ботоксним чолком, карбує "Раша, ґудбай!" Шпетить лукавих перекинчиків, які вибудовують кар'єру в Україні з лаптєстанською піснею. А власне попереднє "творчєство", відверте ігнорування всього українського, ба навіть поїздки до картопляного аятоли Лукашенка – то Тіна просто шутіла. Власне, то була не вона. Минуле змахується легко та просто, ніби макіяж у гримерці. Бо тепер невигідне. Рраз – і нема. Проїхали. Про відповідальність, звісно, згадки немає теж.

Тут головне – вчасно відчути зміни в атмосфері, вловити правильний повів. Як те й роблять справжні майстри. Як-от тележурналіст Дмитро Гордон, у чиїй усміхненій лисині повіддзеркалилися чи не всі знаменитості "русскава міра". Хороші, звісно. Лагідні, як голуби. Але траплялися й яструби – скажімо, депутат ерефівської держдуми, "флоцкій чєлавєк" і бард за сумісництвом Алєксандр Розєнбаум. Виявляється, з ним Гордон не лише цілувався в ясна в численних інтерв'ю та спільних кліпах, а ще й – увага! – сперечався "до крікаф". І ось тепер раптом згадав. Та ще й з уточненням, що робив це "задовго до війни" й "очєнь рєзко". Мабуть, із приводу вторгнення Росії у Крим і Донбас, котре понтовитий бард усіляко підтримав. Схвалює флотський депутато-артист, який завжди "са сваїм карабльом", і нинішню геноцидну російську агресію. На що солодкий Діма реагує ще різкіше, майже нещадимо: "Разность взглядов нє мєшаєт мнє єво любіть". І піди посперечайся. Осклілий погляд бучанського трупа та прищур мародера в окупантській броні – це таки різне, направду.

Але пальма першості в тонкому мистецтві перевзування залишається за політиками. Власне, вони теж актори, хоч і своєрідні. І в явному топі тут пан Добкін. Він відомий у багатьох ролях, які змінювалися до пари антуражу – мерське крісло, верховнорадівський мандат і навіть підрясник диякона. Незмінною лишалася сутність, яка, було діло, навіть розквітала колорадською стрічкою. Варто поритись у глибинах інтернету та пересвідчитись, як цей діяч, окрім усього іншого, не тільки не помічав російської агресії, а ще й нахраписто, з видом благбазівсього ракла, закликав її в Україну. Тож, якщо по-хорошому, годилося б таки за все відповісти. Простіше кажучи, сушити сухарі. Але змінилися не тільки часи, а й добкінські прикиди. У мережі вже гуляє його фото в мілітарі-картузику з червоно-чорним прапором. І припискою, мовляв, після всього, що накоїла Росія, "вважайте мене націоналістом, єслі шо". Ось так. Одним постом із царини кримінальної відповідальності вивернутись у простір фарсу і сміфуйочків. Замість СБУ чи прокуратури персонажа обговорюють довірливі фейсбучани, трохи не за петельки беручись у суперечках. Та й по всьому. А там іще видно буде, куди вітер подме.

Зараз ви читаєте новину «Станичний Добкін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі