вівторок, 20 лютого 2024 10:10
Павло Вольвач
Павло Вольвач
Павло Вольвач

Склад розчину

Я його вже геть призабув, чесно кажучи. Де воно, те перше скликання Верховної Ради, депутатом якої був наш герой? Мабуть, понад чверть віку минуло. Мезозой. Він іще встиг стати одним із авторів Декларації про державний суверенітет. Потім, здається, створив якусь каламутну партійку. Відтанцьовував у бізнес і знову виникав, розриваючись між політичними уподобаннями. Від соціал-демократичних, із нулем у дужках, до соціал-національних, із розмашистими монограмами на стягах. Змінювався чоловік, збільшував державницький градус. Та так, що сорочка, бува, темніла від радикалізму, а комір брався мальтійськими хрестиками. Керував компаніями, комітетами, комісіями, створював фонди й союзи. Навіть асоціацію виробників інфузійних розчинів очолив, було діло. З цієї висоти й на пост президента замахнувся.

З президентством, правда, не склалося. З розчинами, судячи з усього, також. Але фаховості й таланту не проп'єш. Як і любові до батьківщиноньки. Зникнувши на деякий час із медійного поля, спеціаліст-універсал не канув у марґінесах і вигулькнув знову. Уже як директор компанії, що працює на ринку зброї. Так-так, саме тієї, що отримала від Міноборони повну передоплату, але не поставила Збройним силам України жодного снаряда. Бурхає шкандаль, триває слідство. Винних, як ведеться, визначить суд. Але 1,5 мільярда гривень, схоже, немає. Як і 100 тисяч снарядів в української армії. Розчинилися. Інфузійно, чи ще як, але безслідно.

На відміну від універсальних фахівців і квадратно-гніздових патріотів. Які, здавалося, потроху повипадали в осад. Але, як свідчить практика, можуть вигулькнути на поверхні життя в будь-який спосіб і момент. У хистких туманах дійсності піди-но, щось прогледь. Десь там, скажімо, може бути лідер рвійної помаранчевої молодіжної організації – лідер до пори, а відтак спец з інвестицій і панамський біженець. Або письменниця, ексочільниця радійного джерела демократії і свободи, а згодом заступниця глави адміністрації президента і президентова ж радниця. Десь N i X. Та багато їх, універсалів. Мріють з імли випадковостей. Розтікаються хитромудрими розчинами по соціально-політичних судинах наських реалій. Загогулин неміряно. Можливостей теж. Як і довіри лохуватого суспільства.

Зараз ви читаєте новину «Склад розчину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі