середа, 09 січня 2019 11:19

У смерті арештанта звинуватили шістьох осіб

10 в'язнів, які загинули від тортур

Громадська активіста 28-річна Лейла Шувейкан померла від тортур у сирійській в'язниці 30 листопада. Її арештували 2016-го за підтримку гуманітарних організацій.

"Сирійська влада заперечувала затримання Лейли. Її визнали безвісти зниклою. Насправді тримали у в'язниці "Андра" в Дамаску. Про це дізналися, коли повідомили про її загибель", – розповідають правозахисники.

Лейла народилася в Дамаску. Працювала комп'ютерним інженером у США. Правозахисна організація SHRC вимагає притягнути до відповідальності прибічників президента 53-річного Башара Асада, причетних до смерті Лейли Шувейкан

1. У в'язниці Саудівської Аравії в листопаді ­2018-го закатували до смерті журналіста 35-річного Туркі Бін Абдул Азіз Аль Джазера. Він у Twitter повідомляв про порушення прав людини урядом і членами королівської сім'ї. Аль Джазера схопили торік у його офісі в Дубаї.

– Викрадачі були пов'язані з радником кронпринца Саудом аль-Кахтані, – кажуть колеги Туркі. – Чиновника відправили у відставку через убивство іншого журналіста – Хашоггі. Про розслідування цієї справи написав Туркі Бін. До нього застосували тортури, яких він не витримав.

Автор: REUTERS
  Американський студент Отто Вормбір просить про помилування суд Північної Кореї 16 березня 2016-го. Його звинуватили в антидержавній діяльності за крадіжку пропагандистського плаката з готельного номера в Пхеньяні. Засудили до 15 років каторги. Після 17 місяців ув’язнення Отто повернули додому у вегетативному стані. Невдовзі він помер
Американський студент Отто Вормбір просить про помилування суд Північної Кореї 16 березня 2016-го. Його звинуватили в антидержавній діяльності за крадіжку пропагандистського плаката з готельного номера в Пхеньяні. Засудили до 15 років каторги. Після 17 місяців ув’язнення Отто повернули додому у вегетативному стані. Невдовзі він помер

2. Торік 19 червня помер американський студент 22-річний Отто Вормбір, якого в Північній Кореї засудили до 15 років каторги. Звинуватили у крадіжці пропагандистського плаката з готельного номера. Після двомісячного ув'язнення Отто впав у кому. У такому стані його 15 місяців тримали в тюрмі. Непритомного передали американській владі.

– Північнокорейська влада переконувала, що він захворів на ботулізм. Мовляв, недуга спровокувала такі наслідки, – розповідають родичі Вормбіра. – Наші ж лікарі виявили, що Отто впав у кому від нестачі кисню. Це – наслідок жорстокого поводження з ним.

Президент США Дональд Трамп офіційно заявив, що Отто Вормбір став жертвою північнокорейського режиму.

3. 16-річний Віталій Поп зі села Грушово Тячівського району на Закарпатті помер від побоїв у Білоріченській виховній колонії для неповнолітніх у Краснодарському краї РФ. Це сталося в ніч на 25 листопада 2015 року.

Після 9-го класу Віталій із Закарпаття переїхав на Кубань, де тимчасово жили його батьки-заробітчани. Хлопця затримали за пограбування магазину. Позбавили волі на чотири роки й вісім місяців. Помер першої ж ночі в колонії.

– Віталіка неможливо було впізнати. Весь синій. Голова по-звірячому побита, на один бік повернута, – згадує батько убитого 52-річний Іван Поп. – Збоку на шиї – ґуля, як кулак. Видно, переламали шийний хребець. У документах написали, що помер від черепно-­мозкової травми.

Краснодарський крайовий суд арештував сімох працівників колонії на два місяці. Щодо них порушили кримінальні справи.

4. У ніч на 9 квітня 2013-го китаєць 42-річний Юй Ції загинув у в'язниці. Був головним інженером держкомпанії Wenzhou Industry Investment Group. Місяць перебував під слідством за підозрою в корупції.

– Нас переконували, що з Юєм стався нещасний випадок. Аби домогтися справедливого розслідування, оприлюднили фото його тіла з побоями та опіками, – згадують родичі Ції. – З'ясувалося, що Юй захлинувся водою під час катувань.

У смерті арештанта звинуватили шістьох осіб. П'ятеро – члени партійного дисциплінарного комітету, шостий – співробітник місцевої прокуратури. Під час допиту вони занурювали Юй Ції головою у відро з крижаною водою. Так вимагали зізнань. Отримали тюремні терміни від чотирьох до 14 років.

5. Пакистанця 20-річного Ірфана Масиха арештували 8 червня 2013-го. Звинуватили у вбивстві. Тиждень поліцейські знущалися – так вимагали зізнань. 16 червня Масих помер у в'язниці. Згодом з'ясувалося, що він був непричетний до злочину.

– Розтин показав, що в Ірфана були зламані 22 кістки, – кажуть правозахисники. У Лахорі влаштували акцію протесту. Підготували скаргу до Верховного суду. На цей час сім'ю Масиха взяли під охорону й вивезли в безпечне місце.

6. У Лівії 2012-го журналістку й телеведучу каналу Libiyah TV 32-річну Галю аль-Місраті закатували в тюрмі. Вона була прихильницею правління лівійського лідера Муаммара Каддафі.

– Галю вбили через те, що до неї добре ставився Кадаффі. Повстанці її ненавиділи, – розповідають друзі журналістки. – Галя не раз виступала з критикою нової влади і навіть обіцяла мстити за вбитого полковника.

Аль-Місраті востаннє ­бачили перед камерами 30 грудня 2011 року. У кадрі вона мовчала. Говорили, що їй відрізали язика. На обличчі були сліди побоїв.

Журналістку знайшли мертвою в камері 17 лютого – у річницю початку в Лівії повстання проти режиму Каддафі. Влада країни це не коментувала.

7. Китаянку 55-річну Чжао Яньсю закатували до смерті в жіночій колонії 7 жовтня 2011 року. До пенсії Чжао працювала муніципальним робітником. Її арештували, коли розповсюджувала інформацію про Фалунгун – мирну китайську духовну практику. Її прихильників Компартія переслідувала з 1999-го. У вересні засудили до 3,5 року в'язниці. Померла через 23 дні після того, як її із центру затримання перевели в колонію.

– Коли нам передали тіло Чжао, ми жахнулися. Уся була покрита синцями, – кажуть родичі Яньсю. – Не розуміємо, за що її вбили. Намагалася знайти шлях очищення душі й тіла. Нікому не зробила нічого поганого.

8. Грузинського полковника 57-річного Серго Тетрадзе та його прибічників Давида Лондарідзе, Гію Горелашвілі і Сергія Чаплигіна затримали у вересні 2011 року. Їх звинуватили у шпигунстві. Катували. Через тиждень після арешту Тетрадзе помер у в'язниці.

– Справу сфабрикували. У моєї матері була земельна ділянка. Тодішній керівник військової поліції Мегіс Кардава зазіхав на неї, – говорить 42-річний Давид Лондарідзе. – Мати відмовилася її віддавати. Тоді мене арештували й звинуватили у шпіонажі. У моєму телефоні знайшли номер Серго Тетрадзе. Для правдивості справи його теж затримали. Під час катувань він помер від серцевої недостатності.

Суд визнав екс-міністра оборони Грузії 31-річного Бачо Ахалая винним у справі про тортури над Тетрадзе. Його ув'язнили на дев'ять років.

9. 24 свідків Єгови арештували в Еритреї в січні 2009-го без пояснень. Помістили в тюремний табір Майтер. За два роки посадили в металеву, наполовину закопану в землю споруду і протримали до серпня 2012-го.

В'язні страждали від спеки, голоду і спраги. Двоє з них – 62-річний Місгене Гебретінсае та Йоганнес Хайлі, 68 років, – померли. Через критичний стан здоров'я з табору звільнили Кассея Меконнена, Гайтома Гебрекрістоса та Цехає Тесфамаріама. Вони померли на волі.

– У в'язниці чоловік терпів нелюдські умови. Коли хворів, ніхто й не думав його лікувати, – розповідає 70-річна Хагоса Кебреаб, вдова Цехає Тесфамаріама.

У нього лишилися семеро дітей.

10. 73-річний Юрій Щокін із міста Ток­мак Запорізької області поскаржився у січні 2003-го до Європейського суду з прав людини, що його сина Олега закатували у в'язниці. Через 10 років виграв справу проти України. Євросуд зобов'язав державу виплатити 30 тис євро.

– Європейський суд зазначив, що українська влада не провела ефективного розслідування смерті мого сина, – говорить Щокін. – Олега засудили за вимагання на три роки. У в'язниці зазнав жорстокого насильства. Зокрема, сексуального. Все відбувалося в комунальних частинах тюрми – чергової та душових кімнат, у туалеті. Під час допитів слідчий прикував його до радіатора й бив. Син не витримав. Помер від переломів і внутрішніх кровотеч.

Працівник колонії, якого підозрювали у смерті Щокіна, зник. Його оголосили у розшук.

Зараз ви читаєте новину «У смерті арештанта звинуватили шістьох осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі