вівторок, 30 травня 2017 20:51

Срака

"Коли цей дурік крутив голою сракою перед Джамалою, я дуже шкодував, що мало дав по його голові! – пише гуморист 35-річний Сергій Притула у Facebook. – Віталічку, ти ідіот! Кончена істота. Постарайся не потрапляти в радіус мого перебування і махай задом на сімейних святах. Думаю, родина буде тобою пишатись!"

Так Сергій Притула відреагував на витівку пранкера 28-річного Віталія Седюка. Той вискочив на сцену під час виступу Джамали у фіналі Євробачення-2017. Показав голу дупу. За це два дні відсидів у камері. Дніпровський райсуд столиці відпустив Седюка під особисте зобов'язання

Срака – народна назва сідниць, опуклостей у нижній задній частині тулуба, утворених м'язами і сухожиллям. Слово походить від латинського sarca casula – "прикривати тіло". Сракою або грачиною стародавні слов'яни називали сорочку, яку одягали під основний одяг. Сьогодні срачиця – довга біла сорочка, яку священики одягають поверх облачення перед освяченням храму.

Інші синоніми: попа, дупа, зад, гузно, п'ята точка, сральник, російською – жопа, польською – dupa, чеською – prdel, англійською – arse, ass, but, французькою – culo.

"Якщо треба дати стислу й високоемоційну оцінку особи, предмета, ситуації чи процесу, вживайте слова: гімно, гімно собаче, срака, гімнюк чи гімнючка, засранець чи засранка, серун чи серуха, дристун, бздюха, бздун, – радить журнал "Відрижка", який видають українці в Польщі. – Матюки українські – копроректального типу, пов'язані з актом дефекації, з ефекторним органом і продуктом цього акту. Цим українська лайка близька до європейської".

 

Майже 300 українських народних висловів про сраку зібрала київська журналістка Анастасія Мельниченко, 33 роки. Інтерес до тематики спровокувала Ніна Стеценко, яка приправляла такими словами свою мову.

– Люди вважають ці вислови табуйованими, – каже Анастасія. – Срака є, а слова бояться і соромляться. Нещодавно завела про це мову на сайті етнографічної спільноти. Одна етнограф пише: "Знаю цікавий вираз про сраку. Але не скажу, бо вихована". Люди обурюються, називають мене невихованою, раз мене цікавить ця тема. Проте в нас мало лайливих слів, пов'язаних зі сракою. Вони добрі. У нас до сраки ставилися з повагою.

Деякі вислови з її списку:

"Вари, срако, борщ, а я піду на солдатів дивиться" – коли щось неякісно зроблено.

"Їсти – не срати, можна почекати" – про терпіння.

"Срав пес" – себто, нічого не вийде.

"Голою сракою по нетесаній дошці" – ніколи.

"Самотній, як палець в сраці" – одинак.

SRAKA – інтернет-радіо, яке 2014 року заснував музикант Андрій Кузьменко (1968–2015). Розшифровувалося як "Своє радіо Андрія Кузьменка". Транслює пісні з фонотеки Кузьми. Між ними – гумористичні заставки у вигляді псевдореклами і псевдовиступів відомих людей. Щороку в день загибелі музиканта 2 лютого тут влаштовують пісенний марафон.

Раша Срака – словенська дзюдоїстка, чемпіонка Європи 2003 року в ваговій категорії до 70 кг. Двічі вигравала "бронзу" на чемпіо­наті світу.

– Активна підтримка українцями і росіянами спершу мене дивувала, – ділиться спортсменка в інтерв'ю порталу Skysport. – Але потім пояснили, що означає моє прізвище. Я до цього ставлюся з гумором. Словенською воно перекладається як "­сорока".

У Facebook є майже 30 сторінок зі словом "срака" у назві. Найбільше користувачів має "Мистецьке об'єднання РУКА-СРАКА". Тут торгують картинами маловідомі художники. Ще одна велика публічна сторінка – "Срака Дупівна і Срака Жоповна". В описі до неї йдеться: "Експертні поради і мнєнія про Жизнь". Сторінку в соціальній мережі має Степан Срака – герой повісті Олеся Подерв'янського.

Козак Грицько Срака – герой коміксу чернігівського ілюстратора Олега Синельника. Намалював його 2008 року. Вийшло п'ять випусків. Грицько – останній козак-характерник на Запорозькій Січі.

"Що ти в біса за лицар, якщо не можеш задавити їжака голою сракою?" – пишуть козаки у листі до османського султана Мехмеда IV 1676 року. Він вимагав від запорожців здатися й більше не грабувати поселення на березі Чорного моря. Лист був перекладений багатьма мовами. Німецький варіант послання активно поширювало австрійське командування серед власних військ під час битви за Відень 1683 року. В ній брали участь 5 тис. козаків.

Гумористичний ­інтернет-

портал "Інциклопедія" показує, як зобразити сраку графічними символами:

(_!_) – звичайна,

(__!__) – товста,

(_._) – пласка,

(!) – худа,

{_!_} – шикарна.

АНЕКДОТ

Якщо в жінки є груди, а нема сраки, то до сраки ті груди.

ПІСНЯ

Питається срака поцьки,

Чи далеко живе Соцький.

Поцька сраці відмовляє:

Коло шинку гуляє.

"Будь-яка демократія виключає цензуру. Тому, якщо в нас зараз ідеться про побудову нової країни, то всі ці комітети з духовності й інші способи викачування грошей з того, хто сплачує податки, – це смішно і більш аморально, ніж сказати слово "срака" привселюдно. Бо, як говорила Фаїна Раневська: "Как это – жопа есть, а слова такого нет?"

Ірена КАРПА, 36 років, письменниця

Зараз ви читаєте новину «Срака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі