четвер, 17 жовтня 2024 16:05

Розвідники пройшли шістсот кілометрів тилами ворога

П'ять успішних спецоперацій

Пейджери бойовиків ісламського угруповання Хезболла масово вибухнули в Лівані 17 вересня, через день здетонували їхні рації та радіоприймачі. Їх активувало закодоване повідомлення. Так ліквідували майже 40 бойовиків, понад 2800 отримали поранення.

Пейджери для угруповання надійшли кілька місяців тому. Виготовила їх зареєстрована в Будапешті компанія BAC Consulting під тайванським брендом Gold Apollo. У ґаджети було вмонтовано від 28 до 56 г вибухівки та дистанційний перемикач для активації. Уряд Угорщини заперечив виробництво згаданих засобів зв'язку на своїй території. Мовляв, компанія була торговельним посередником, не маючи в них виробничих або операційних майданчиків.

Причетними до масованих вибухів Хезболла вважає ізраїльську розвідку Моссад. Офіційний Єрусалим цього звинувачення не коментує

Автор: novynarnia.com
  Російський бомбардувальник Ту-22М3 палає на авіабазі Сольци після атаки бійців Головного управління розвідки Міністерства оборони України, 19 серпня 2023 року. Це завдання організував один із командирів розвідки Олег Бабій. Він загинув, прикриваючи відхід своїх побратимів
Російський бомбардувальник Ту-22М3 палає на авіабазі Сольци після атаки бійців Головного управління розвідки Міністерства оборони України, 19 серпня 2023 року. Це завдання організував один із командирів розвідки Олег Бабій. Він загинув, прикриваючи відхід своїх побратимів

1. З початку повномасштабної війни з Росією українські бійці провели десятки результативних спецоперацій. Одна з них відбулася в серпні торік.

Пішки подолавши понад 600 км, група українських розвідників проникла на територію РФ. Знищили ворожий бомбардувальник ТУ-22М3 та вивели з ладу ще два літаки. Дорогою назад наші бійці потрапили в засідку. Полковник Олег Бабій загинув, прикриваючи побратимів. На його рахунку дев'ять успішних розвідувальних виходів у тил росіян, виявлення до 70 їхніх важливих стратегічних об'єктів. Організовував та забезпечував рух опору на тимчасово окупованих українських територіях і в тилу ворога.

Олегу Бабію посмертно присвоїли звання Героя України з нагородженням орденом "Золота зірка". У нього залишилися дружина та двоє маленьких дітей. Доньці на час загибелі батька виповнився 1 рік.

– Діти, хоч і малі, та все розуміють. Старший Артемчик про загибель батька дізнався напередодні вручення посмертної відзнаки. Сказав, що наш татко – герой. Зробив те, що мав, для України, – розповідає Юлія Бабій, дружина Олега.

2. Понад 500 силовиків узяли участь у затриманні колумбійського наркоторговця Дайро Антоніо Усуги в жовтні 2021-го. Залучили військових, повітряні сили, поліцейських. Спецоперацію контролювали 22 вертольоти.

Усуга – глава картелю "Клан затоки", найпотужнішого злочинного угруповання Колумбії. Займався контрабандою наркотиків, людей, незаконним видобутком золота, вбивствами, здирництвом. 2018-го обіцяв заплатити $70 тис. за голову німецької вівчарки Сомбри. З її допомогою поліція затримала 245 наркокур'єрів, виявила понад 10 т наркотиків.

Автор: gettyimages
  Зруйнований комплекс ліквідованого колишнього лідера Аль-Каїди Усами бен Ладена в північній частині міста Абботтабад у пакистанській провінції Хайбер-Пахтунхва
Зруйнований комплекс ліквідованого колишнього лідера Аль-Каїди Усами бен Ладена в північній частині міста Абботтабад у пакистанській провінції Хайбер-Пахтунхва

Вівчарку з узбережжя Атлантичного океану, звідки щодня з колумбійських портів переправляють у США тонни кокаїну, перевели в аеропорт столиці країни Боготи. Він перебуває поза впливом мафії та є безпечнішим для тварини, кажуть прикордонники. Її охорону посилили.

– Сомбра дружня, спокійна та грайлива. Але для Усуги вона – справжня біда, – говорять поліцейські.

Дайро Усугу вважали найбільш розшукуваним у світі наркобароном. Порівнювали за впливом у кримінальному середо­вищі з іншим колумбійським наркобароном Пабло Ескобаром, якого поліція застрелила 1993-го.

За допомогу в затриманні Усуги влада Колумбії обіцяла $800 тис. винагороди, США – $5 млн. До пошуків залучили фахівців зі Штатів та Великої Британії. Виявили Дайро в колумбійській провінції Антиокії. Як сховки використовував кілька сільських будинків. Засобами зв'язку не користувався.

Переміщення Усуги відстежували понад 50 розвідників за допомогою супутникових знімків. Під час затримання один із правоохоронців загинув. У травні 2022-го Дайро екстрадували до в'язниці США.

3. На початку травня 2011-го в пакистанському місті Абботт­абаді американські спецпризначенці ліквідували колишнього лідера ісламістської терористичної організації "Аль-Каїда" Усаму бен Ладена. Його вважають причетним до теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. Тоді загинуло майже 3 тис. осіб.

Пошуки бен Ладена тривали 10 років. За допомогу в цьому уряд США обіцяв винагороду $25 млн. Вийти на слід колиш­нього лідера "Аль-Каїди" вдалося 2011-го завдяки кур'єру організації.

Розвідка встановила: Усама бен Ладен переховується у триповерховому будинку, зведеному 2005-го на околиці пакистанського міста Абботтабад. Навколо будівлі був бетонний паркан заввишки до 5,5 м, натягнутий колючий дріт. Телефонний зв'язок та інтернет – відсутні.

29 квітня тодішній президент США Барак Обама погодив спецоперацію "Спис Нептуна". Штурм будинку почався близько другої ночі. Тривав 40 хв. Бен Ладена вбили пострілом у голову. Тіло спецпризначенці забрали. За інформацією американських посадовців, колишнього лідера "Аль-Каїди" поховали в морі протягом дня після його смерті з дотриманням ісламських традицій.

За три роки у ЗМІ з'явилася інформація про бійця, який ліквідував бен Ладена. Це ветеран військово-морського флоту США "Морські котики" Роб О'Ніл. За його словами, учасники тієї спецоперації не розраховували, що зможуть залишитися живі чи повернутися назад у Штати. Припускали, що проведуть решту життя в пакистанській в'язниці. На публічність Роб зважився після звільнення зі спецназу, де прослужив 16 років.

– Досі не можу зрозуміти: вбивство бен Ладена – найкраща подія в моєму житті чи найгірша, – сказав О'Ніл.

4. Китайський спецназівець за 15 с застрелив чотирьох бойовиків і поранив їхню спільницю під час теракту на залізничному вокзалі в місті Куньмін 2 березня 2014-го.

Нападники з ножами увірвалися на вокзал і захопили заручників напередодні ввечері. Були в чорному одязі, на обличчях – маски. Застосували вибухівку. Загинуло 29 осіб, 143 поранено. Причетними до нападу визнали уйгурських сепаратистів. Про це заявила поліція, посилаючись на докази. Раніше учасники нападу хотіли виїхати з Китаю, щоб долучитися до "священної війни". Але залишити країну їм не вдалося.

Теракт організували дві жінки та шестеро чоловіків. Частину з них убили й поранили під час спецоперації. Трьох членів угруповання затримали 3 березня. За такі злочини в КНР застосовують смертну кару.

Автор: gettyimages
  Терорист веде заручника – ізраїльського спортсмена – під час літніх Олімпійських ігор у Мюнхені 5 вересня 1972 року. Того дня восьмеро палестинських бойовиків убили двох членів збірної Ізраїлю і взяли в заручники ще дев’ятьох
Терорист веде заручника – ізраїльського спортсмена – під час літніх Олімпійських ігор у Мюнхені 5 вересня 1972 року. Того дня восьмеро палестинських бойовиків убили двох членів збірної Ізраїлю і взяли в заручники ще дев’ятьох

5. Понад 20 років тривала операція "Гнів Божий" ізраїльської розвідки Моссад.

Її мета – відплата за теракт на Олімпіаді-1972 в німецькому Мюнхені. Тоді вісім палестинських терористів убили двох членів збірної Ізраїлю, ще дев'ятьох узяли в заручники. Німеччина направила поліцейські загони владнати ситуацію.

Терористи вимагали, щоб їм надали літак і доправили до Каїра. Поліція нібито погодилася. Звільнити заручників і нейтралізувати бойовиків планували на аеродромі. Однак ніхто з учасників спецоперації не мав відповідного досвіду й потрібного обладнання. Коли терористи зрозуміли, що їх заманюють у пастку, почалася перестрілка. Тривала майже годину. Загинув один поліцейський. Коли на летовище виїхав броньовик, терористи почали розстрілювати заручників. Потім кинули в них гранату. Спалахнула пожежа. Усі дев'ятеро поневолених спортсменів загинули.

Поліцейські ліквідували п'ятьох терористів. Троє з них шляхом ультиматумів і погроз уникли покарання. Уряд Ізраїлю закликав світ почати війну з тероризмом. Однак більшість країн обмежилася співчуттям. Восени 1972-го ізраїльська прем'єрка Ґолда Меїр дала наказ про початок спецоперації "Гнів Божий". Завданням Моссаду була ліквідація причетних до теракту – бійців палестинської організації "Чорний вересень" та членів Організації визволення Палестини. Спецпризначенці встановили місця перебування членів цієї терористичної мережі в Європі й послідовно їх знищували.

Зараз ви читаєте новину «Розвідники пройшли шістсот кілометрів тилами ворога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі