четвер, 15 липня 2010 17:36

"До Європи ми однозначно ближчі, ніж до Сибіру". Інтерв"ю з Андрієм Санніковим.

Що таке "лукашизм" і які його принципи?

- Олександр Лукашенко заперечив саме те, що класичні дослідники тоталітаризму називали його головною ознакою - всевладну, всеохопну, всеприсутню партію. Лукашенко не має партії, це звільняє його навіть від формальної необхідності ухвалювати рішення колегіально. Через це змінив і Конституцію. Йому кілька разів пропонували створити власний рух. Але він цього не зробив.

Решта ознак тоталітарної держави в нас є. Це контроль за усіма сферами життя. Його досягають репресивною та пропагандистською машинами. Коли кажу всі сфери, маю на увазі й приватне життя. Адже здійснюють і спостереження, і телефони прослуховують. Це стосується навіть тих, хто не має до опозиції жодного відношення. Багатьох бізнесменів кинули до в'язниць без жодних санкцій - просто пред'являли роздруківки прослуханих розмов.

У Мінську розмовляти так просто із журналістом, як от зараз у Києві, неможливо. Кілька тижнів тому в центрі міста мене затримали, коли записували інтерв'ю для телеканалу "Белсат". Кажуть: нам повідомили, що маєте крадену камеру.

Розрахунок Олександра Лукашенка на союзну з Росією державу розчинився сам по собі чи хтось цьому сприяв?

- Він розчинився з приходом Путіна до влади. Адже ідея створення такого союзу задумувалася із прицілом, що його очолить сам Лукашенко. Вона з'явилася після того, як він допоміг Єльцину на виборах 1996-го. Щоб перемогти Зюганова з його спекуляціями щодо возз'єднання СРСР, Єльцину потрібен був якийсь інтеграційний проект. Лукашенко запропонував союз із Білоруссю. Після цього дістав можливість агітувати за себе в російських регіонах. Він навіть почав передвиборчу кампанію. Об'їздив 65 із 89 регіонів Росії. Збирав губернаторів, заступників, проводив наради. Розповідав, що є чудова білоруська модель, яка потрібна всім. Казав, що Росія потребує таких лідерів, як він.

Багато бізнесменів кинули до в'язниць без жодних санкцій - просто пред'являли роздруківки прослуханих розмов

Коли до влади прийшов Путін, це скінчилося. Адже не може бути двох царів. Під час наступних поїздок губернатори прямо заявили Лукашенку: "Ми тебе не приймемо".

Хіба Лукашенка не підтримують більшість соціальних груп?

- Можливо, для декого це просто захисна реакція. Люди розуміють: щось у країні негаразд, але заспокоюють себе чистими вулицями й хорошими дорогами.

У Лукашенка немає підтримки. Адже він не виконав того, що обіцяв. Подавав союз із Росією як невпинне зростання добробуту білорусів. Запевняв, що великий, могутній східний сусід нам допоможе. А що відбулося? Зараз маємо конфлікт із росіянами. Людей це обурює.

Яке ставлення до нього серед політичних еліт?

- Вони дуже стомилися. Кілька років тому було опитування - близько 90 відсотків офіційних еліт не підтримують політики Лукашенка. Людина - не тварина. Їй мало лише їсти та спати. Потрібна самореалізація. У нас її немає - для цього просто не створені умови.

Які ментальні риси характеризують білорусів як європейську націю?

- Законослухняність, освіченість, історія. Бо ж у нас і Маґдебурське право було, і європейська освіта, і слов'янська Біблія Скорини - одна з найперших у Європі. Вже в XVI столітті мали Статут Великого князівства Литовського. Це фундаментальні речі, які відбилися в свідомості та звичках білорусів. До Європи ми однозначно ближчі, ніж до Сибіру.

А чому ж так довго виходить грати на братерських почуттях до Росії?

- Дуже непогано працює пропаганда. Мовляв, у Європі нас ніхто не чекає, рай земний - лише в Росії. Але якщо раніше більшість орієнтувалися на інтеграцію з Росією, то тепер - з Європою. Тут було кілька причин. Одна з них - війна в Чечні.

Диктатор не може бути гарантом незалежності. Сьогодні він проти Кремля, а завтра за гроші здасть країну

Треба розуміти, що є Кремль, а є - батьківщина російських письменників, наприклад. Їх у нас багато читали, бо своїх познищували. Таку Росію люблять і поважають.

Часто доводиться чути, що є дві групи білорусів: білоруськомовні католики та російськомовні православні. Герої перших - Велике князівство Литовське, Білоруська Народна Республіка. Других - радянська армія, партизани. Як об'єднати ці частини   суспільства?

- Може, в Україні цей поділ відчувається сильніше, але в Білорусі - не так. Ані Україна, ані Білорусь етапу формування нації та держави досі не пройшли. Але маємо обов'язково це пройти. Адже ми чимось відрізняємося від інших, правда? Не знаю, в яких формах це відбуватиметься. Бо ситуація в Білорусі дуже складна. Впровадивши російську як другу державну мову, Лукашенко фактично знищив білоруську. Буде тяжкий період. Але є великий досвід.

На початку 1990-х було багато хороших білоруських програм на телебаченні. Це приваблювало. Іноземна культура через білоруську мову ставала ближчою, всотувалася, люди відкликалися на неї. Зараз цього немає. Білоруський рок повністю заборонено. Не знаю, чи варто розповідати секрети, але є в нас таке "Авторадіо", вони не оголошують виконавців. Узагалі! І там можна почути заборонених Касю Камоцьку, "Краму" та інших. Через білоруську мову всесвітня інформація засвоюється краще, ніж із російським посередництвом. Довіри до неї більше.

Є чимало молодих людей, які ніби й не проти змінити Лукашенка, але бояться "насильницької білорусизації".

- Усе мусить відбуватися природно, через самоусвідомлення білорусів. Це не станеться за рік-два. Але коли було хороше телебачення білоруською, жоден російськомовний житель країни не сказав мені, що він чогось не розуміє. На сто відсотків усі розуміють! Думаю, і через період "трасянки" (білоруського "суржика". - "Країна") ми теж повинні пройти.

У чому нинішня ситуація відрізняється від 2006 року, коли готувалися до революції?

- Світова економічна криза продемонструвала повне банкрутство режиму Лукашенка. У нього на виклики сучасного світу відповідей нема! І не лише на економічні, а взагалі. У всьому нормальному світі інтернет - це чинник прогресу, розвитку, технологічності. А в Білорусі його забороняють! Немає відповіді на те, чого хоче Лукашенко. Створити закриту Албанію? Зараз уже цього не вийде.

Але ж і в Європі немає відповідей...

- Так, казали, що Латвія упаде, Греція, Іспанія, але вони стоять. І я хотів би, щоб і моя країна, якщо має проблеми, могла їх розв'язувати разом з іншими, в об'єднаній Європі. Минуло вже 16 років, як Лукашенко став керівником. Люди бачать, що ми нікуди не рухаємося.

Після газового конфлікту білоруські ЗМІ писали: Росія виступила проти Лукашенка й спробує його замінити. Чи можливо, що народ об'єднається навколо нього не через те, що він добрий, а тому, що захищає інтереси Білорусі?

- Є люди, які вважають: якщо є загроза незалежності, треба підтримати Лукашенка. Я так не думаю. Ставити на те, що диктатор врятує незалежність, - це дурість. Диктатор не може бути гарантом незалежності. Сьогодні він проти Кремля, а завтра за гроші здасть країну.

Вас називають ставлеником Росії.

- Якщо ви хочете прямої відповіді на питання, чи мав я зустріч у Кремлі - ні, не мав. Поки що не бачу у Росії бажання навіть уявити на місці Лукашенка когось іншого.

Європа без Білорусі - неповна. Технологічно ми безнадійно відстали, але можемо дати хороший людський потенціал

Ви за те, щоб країна інтегрувалася до Євросоюзу, але не до НАТО. У Білорусі свій шлях?

- Справа не в тому, що в Білорусі до НАТО ставлення негативне. Просто це питання не стоїть у нас на порядку денному. Зараз цього не потрібно Я хочу нормальних відносин із Росією. Для неї це подразник. У нас і так буде багато проблем - треба повністю реформувати державу. А співпраця, така як в України з НАТО, потрібна.

Що може Білорусь запропонувати Європі?

- Технологічно ми безнадійно відстали Але можемо дати хороший людський потенціал. Європа без Білорусі - неповна. Щоб говорити про єдину Європу, всі європейські країни мають туди входити.

Багато білорусів шкодують за Вільно, мовляв, його несправедливо віддали литовцям після Ризького договору. Чи вважаєте Вільно справжньою історичною столицею Білорусі?

- Це наша культурна спадщина: там мешкали та працювали наші будителі, письменники, діячі національного відродження. Литовці також це визнають. Але піднімати питання територіальних претензій у Європі неможливо. Вільно - столиця Литви.

Що робитимете, якщо в Білорусі після революції прийде до влади Янукович?

- Янукович - четвертий президент, якого обрали самі люди! У вас є модель, за якою можна домовлятися і з Росією, і про вступ до ЄС. У мене інше питання: а що дістали білоруси від приходу "помаранчевих" до влади? Сотні наших громадян були на Майдані. Моєму другові навіть руку зламали за це, коли повернувся до Білорусі. Зняли з поїзда, заарештували. І раптом Ющенко - найкращий друг Лукашенка, захищає його інтереси в Європі. Це було величезне розчарування. Ми думали, що Україна буде локомотивом змін у самій Білорусі.



Андрій САННІКОВ, 56 років. Народився в Мінську. Батько - мистецтвознавець, мати - викладачка російської мови. Дід, Костянтин Санніков, - режисер, один із засновників Національного татру ім. Янки Купали. Закінчив Мінський державний педагогічний інститут іноземних мов за фахом "перекладач англійської і французької мов". У 1995-1996 роках - заступник міністра закордонних справ Білорусі. Має ранг надзвичайного і повноважного посла. У листопаді 1996-го, напередодні референдуму, який знищив систему поділу влади в країні, подав у відставку на знак протесту. За рік виступив ініціатором створення громадської організації "Хартія '97", став її міжнародним координатором. Позаторік очолив громадянську кампанію "Європейська Білорусь", яка ставить на меті вступ країни до Європейського Союзу. Заявив про намір узяти участь у виборах президента Білорусі, які повинні відбутися до кінця цього року.  Одружений, має двох синів. Дружина - журналістка Ірина Халіп





Населення Білорусі - 9,6 мільйонів чоловік

ВВП на душу населення - $12 737 на рік

74% постійно розмовляють російською, 21% не користуються білоруською взагалі

Основні експортні позиції:

- нафтопродукти: "Нафтан", Мозирський нафтопереробний завод

- вантажні автомобілі й автобуси: МАЗ, БелАЗ

- трактори: Мінський тракторний завод

- телевізори: "Горизонт", "Витязь"

- холодильники: "Атлант"

Білорусь посідає перше місце в світі з вирощування картоплі на душу населення,  другу сходинку за кількістю лікарів, на третій -за контролем користувачів інтернету, за даними 2005 року

 

Зараз ви читаєте новину «"До Європи ми однозначно ближчі, ніж до Сибіру". Інтерв"ю з Андрієм Санніковим.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі