четвер, 29 липня 2010 12:40

П'ять доган, що виносили міністрам уряду Миколи Азарова

 

1. 12 березня відбулася перша нарада уряду за участі президента. Прем'єр отримав догану від нього, бо поквапився налякати голову Нацбанку Володимира Стельмаха можливим звільненням. Янукович підкреслив: "Я хотів би попередити, щоб ви не кидалися такими словами, по-перше. По-друге, рахувалися з моєю точкою зору. У мої плани не входить на цьому етапі заміна голови Національного банку". Наголосив, що найважливіше - виконувати його власну передвиборчу програму. Азаров не сперечався. На початку промови  посміхався - думав, що це жарт. Потім спохмурнів, але підтримав гаранта. Стельмах досі обіймає посаду голови Нацбанку.


2. 26 травня прем'єр-міністр на засіданні Кабміну доручив віце-прем'єру Сергієві Тігіпку, міністру економіки Василеві Цушку та голові Держкомпідприємництва Михайлові Бродському значно спростити процедуру реєстрації підприємств: "Як відбувається насправді? Величезні черги, заплутані процедури отримання дозволів, незрозумілі інструкції, які тільки створюють сприятливе середовище для хабарництва та здирництва. І головне, що все це відлякує інвесторів, як вітчизняних, так і закордонних. Наш уряд працює третій місяць, але помітних ініціатив із цього приводу не бачимо". Спрощення процедури досі не представлено.


3. 1 липня глава держави вимагав від міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова за два місяці вивчити державну мову. Віктор Янукович був дуже незадоволений, що той під час наради керівників правоохоронних органів доповідав російською.

"Даю вам два місяці, щоб перейти на українську мову", - сказав президент міністру.

Могильов змусив усіх представників міністерства внутрішніх справ спілкуватися тільки українською. Каже, так він швидше навчиться.


4. 8 липня президент розкритикував главу військового відомства Михайла Єжеля через стан справ у військовій авіації, назвавши його "безвідповідальним".

"Я почав питати керівника військової частини: скажи, будь ласка, як ви виконуєте бойові завдання, як ви чергуєте?" - розповів Янукович на засіданні РНБО, присвяченому ситуації в Збройних Силах. Командир відповів: "Віктор Федорович, у нас ситуація дуже складна. Ми не готові до виконання завдань". Також гаранта обурило те, що Єжель "запізно" приїхав на святкування Дня військово-морських сил України. У той же день, що й він сам. Президент заявив, що прийме "радикальні кадрові рішення" щодо керівництва Міноборони. Єжель слухав мовчки, зовні ніяк не реагуючи на звинувачення.

Коли засідання РНБО закінчилося, Єжель сказав, що залишається на посаді й відтепер сумлінно виконуватиме завдання головнокомандувача.


5. 21 липня Микола Азаров гостро розкритикував міністра освіти та науки . Причина - провал вступної кампанії до вузів. На останньому засіданні уряду прем'єр наголосив, що Дмитро Табачник має взяти її під особистий контроль: "Зараз почалася вступна кампанія, тільки занадто ажіотажною вона стала". Глава уряду з іронією підкреслив, що черги "свідчать не про потяг до знань", а про "неправильно організовані процеси в самих навчальних закладах або в Міністерстві освіти і науки". "Ситуацію треба виправити", - вказав він   Табачнику та додав: "Можна продовжити подачу документів на два тижні". За день до того міністр наголошував, що цей термін у жодному разі не буде продовжено. На засіданні сидів, схиливши голову й почервонівши.

Зараз ви читаєте новину «П'ять доган, що виносили міністрам уряду Миколи Азарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі