вівторок, 16 жовтня 2018 11:37

"Орбан і Путін із 2014 року зустрічалися сім разів"

Будапешт отримав ляпас критики від Євросоюзу, тож вирішив відігратися на Україні, – говорить угорський політолог Лорант Ґьорі

Будапешт і Київ навзаєм вислали консулів через скандал із таємною видачею угорських паспортів жителям Закарпаття. Чому Будапешт так діє?

– Роздавання угорських паспортів на Закарпатті почалося до Революції гідності. Звична практика для Будапешта – допомагати угорським меншинам за кордоном. Не лише в Україні, але і в Румунії, Словаччині, Сербії. Але з повторним обранням Віктора Орбана 2010 року (очолює уряд утретє поспіль і вчетверте загалом. – Країна) дають громадянство всім, хто визнає себе етнічним угорцем. Одразу після перемоги його партії "Фідес" парламент прийняв закон про "подвійне громадянство". Проблема в тому, що наша влада діє попри українські закони, які забороняють його.

  Лорант ҐЬОРІ, 40 років, політолог, соціолог. Народився 23 червня 1978-го в румунському містечку Оардеа. Родина переїхала в Угорщину під час падіння комунізму 1989 року. Батько – юрист. Мати – електрик, інженер і підприємець. Вивчав соціологію та політологію в університеті Лоранда Етвеша в Будапешті. Працює там над докторською дисертацією. Із 2013-го – аналітик у будапештському ”мозковому центрі” Political Capital Institute. Досліджує зв’язки угорської крайньої правої партії ”Йоббік” та інших схожих у Європі з РФ. Цікавиться історією, художньою літературою, соціологією, політикою й теоріями змов. Неодружений. Живе в Будапешті
Лорант ҐЬОРІ, 40 років, політолог, соціолог. Народився 23 червня 1978-го в румунському містечку Оардеа. Родина переїхала в Угорщину під час падіння комунізму 1989 року. Батько – юрист. Мати – електрик, інженер і підприємець. Вивчав соціологію та політологію в університеті Лоранда Етвеша в Будапешті. Працює там над докторською дисертацією. Із 2013-го – аналітик у будапештському ”мозковому центрі” Political Capital Institute. Досліджує зв’язки угорської крайньої правої партії ”Йоббік” та інших схожих у Європі з РФ. Цікавиться історією, художньою літературою, соціологією, політикою й теоріями змов. Неодружений. Живе в Будапешті

Угорщина ставить під сумнів приналежність Закарпаття до України?

– Ні. Будапешт відстоює територіальну цілісність України, прагнення до Євросоюзу, засуджує анексію Криму. Не підтримує сепаратизму. У парламентських політичних сил немає жодних фантомних болів за територіями сусідів. Ідеї про перегляд кордонів витають лише в середовищі крайніх правих.

Будапешт виступає за "культурну автономію" угорців у сусідніх країнах. Це не тягне на територіальні претензії.

Чому стався скандал з українською освітньою реформою та блокування Будапештом намірів Києва рухатися в НАТО?

– Три фактори спричинили дипломатичну міжусобицю. По-перше, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто висловлював занепокоєння щодо українського закону за рік чи півтора до його ухвалення. Проте Будапешт не отримав компромісних рішень від Києва. По-друге, підтримка угорців у сусідніх країнах – частина внутрішнього порядку денного нашої політики. Особливо, якщо врахувати, що понад 90 відсотків угорців із подвійним громадянством у країнах-сусідах на минулих виборах голосували за "Фідес". По-третє, уряд будував кампанію парламентських виборів квітня цього року під гаслом "боротьби за свободу" від Брюсселя.

У нас зовнішня політика є продовженням внутрішньої. Прем'єр отримав ляпас критики від ЄС, тож вирішив відігратися на українському питанні. 12 вересня Європарламент проголосував за "доповідь Саргентіні" про проблеми угорської демократії (цим почали процедуру введення санкцій проти Угорщини через антиміграційну політику, контроль над пресою, тиск на громадські організації, корупцію у владі. В червні наступного року можуть обмежити права країни в ЄС – аж до позбавлення голосу в Раді Євросоюзу. Для цього потрібна згода 27 із 28 країн. – Країна). Це вдарило по іміджу Орбана.

Угорці підтримують дії влади щодо України?

– Виборці владної "Фідес" раді, що Будапешт захищає мовні й інші права угорців за кордоном. Але більшість вважають: не варто перешкоджати рухові України в НАТО.

Що Будапешт хотів би почути від Києва?

– Наш уряд перетворив правову суперечку про те, чи освітній закон в Україні відповідає європейським стандартам щодо прав людини, на "справу національного виживання". Будапешт відстоює позицію, що ця реформа призведе до повної асиміляції угорців Закарпаття (раніше закон дозволяв нацменшинам засвоювати всю програму рідною мовою. Тепер із п'ятого класу діти навчатимуться державною, а мову нацменшини зможуть опановувати як окрему дисципліну. – Країна). Він очікує, що Київ скасує суперечливу частину освітньої реформи чи зробить виняток для угорської меншини і дасть їй автономію в цьому питанні.

Уряд загнав себе в глухий кут, заявивши, що на кону – "виживання" угорців Закарпаття. Тепер політики не можуть відступити, щоб не впасти в очах виборців. По-друге, прем'єр Орбан не потребує політичного компромісу ані у внутрішній, ані у зовнішній політиці після такої переконливої перемоги "Фідес" (партія взяла 117 зі 199 мандатів у парламенті у квітні цьогоріч. – Країна).

Петер Сіятро сказав: нормалізація відносин з Україною можлива, лише коли президентом України буде не Петро Порошенко.

– Ця заява свідчить про новий рівень дипломатичної ворожнечі між країнами. Вона не мала звучати з уст глави угорського МЗС. Бо такі слова відповідають побажанням Кремля. Москва хоче усунути від влади демократичне постреволюційне керівництво в Києві. Виходить, що уряд Орбана допомагає їй.

Якими бачаться подальші відносини Києва з Будапештом?

– Автократичний режим Орбана з власної волі не пом'якшить позицію щодо України. Вашингтон тисне, аби він поступився. Постійний представник США при НАТО Кей Гатчісон просила не блокувати співпраці Києва з Альянсом. Найкращим сценарієм було б, якби Будапешт піддався на тиск США і домовився з Україною щодо угорської меншини.

Чи в Орбана є якісь "особливі стосунки" з Москвою?

– Так, його уряд після 2010 року запустив політику "Відкривання Сходу". Її специфікою стало улещування Росії й Китаю. Прем'єр дивиться на них як на економічні та культурні потуги, які визначатимуть майбутнє. Орбан і Путін із 2014 року зустрічалися сім разів.

Кремль будує проросійський блок у Євросоюзі – з крайніх правих різних країн. Наприклад, такою є австрійська "Свобода", що входить до владної коаліції. Так само "Ліга Півночі" в Італії. Обидві сили мають угоду про п'ятирічну співпрацю з партією влади у РФ – "Единой Россией".

Ясно, що Путін використовує – і їх, і прем'єра Орбана, і президента Чехії Земана. Наприклад, щоб у ЄС звучали голоси проти санкцій – це легітимізує можливе їх скасування в майбутньому. Інша мета: сповільнити чи зупинити інтеграцію України в Євросоюз і НАТО.

Врешті, російський державний концерн "Росатом" будує в Угорщині атомну електростанцію "Пакш-2". Цим уряд цементує політичну, економічну й енергетичну залежність Будапешта від Москви на видиме майбутнє. РФ використовує інвестиції й енергетику як зброю. Її присутність в угорській економіці йде врозріз із прозорою "зеленою" енергетикою, яку прагне встановити ЄС. Але Орбана це не зупиняє.

Автор: REUTERS
  Угорці протестують проти політики прем’єр-міністра Віктора Орбана в Будапешті, 16 вересня 2018 року
Угорці протестують проти політики прем’єр-міністра Віктора Орбана в Будапешті, 16 вересня 2018 року

Його уряд хоче знищити чи перебудувати Євросоюз?

– Орбан прагне стати лідером антиелітних сил у ЄС. Підтримує крайню праву концепцію "Європи націй" – менш інтегрованого Євросоюзу, що складається з "більш суверен­них" держав. Це нежиттєздатна концепція. За її втілення ЄС розпадеться. Бо це об'єднання вільного переміщення праці, капіталу, товарів і послуг, що вимагає демократичних інститутів. Без цих свобод не буде жодних інтересів зберігати спільну європейську структуру.

Від "суверенного підходу" Орбана Угорщина втратить. Бо в ЄС домінуватимуть неприкрита сила чи інтереси окремих країн, а ми – слабка відкрита економіка.

Яку країну прагне збудувати Орбан?

– Використовує абсолютну більшість у парламенті, щоб послабити верховенство права. Призначають лояльних до себе людей на пости, де ухвалюють важливі рішення. Наприклад, генерального прокурора. Свідомо руйнують демократичні інституції стримувань і противаг. Змінили виборчу систему, щоб вивести з боротьби роздроблену ослаблену опозицію.

Орбан хоче збудувати автократичну, корумповану, неліберальну державу. Повертає Угорщину до пострадянських часів.

Чому тоді він такий популярний?

– Успішно капіталізував іммігрантську кризу 2015 року. Угорці переконані, що "Фідес" врятував країну від "навали мусульман", бо збудував стіну на кордоні. Орбан бореться проти Джорджа Сороса (американський мільярдер підтримує неурядові організації, що допомагають в Угорщині мігрантам. Улітку Будапешт прийняв закони про 25-відсотковий податок на їхню діяльність. – Країна). А ще "Фідес" узяв під контроль провідні мас-медіа. Тепер вони говорять тільки позитивно про владу.

Угорців менше турбують проблеми демократії, позаяк справи в економіці йдуть непогано, зарплати і пенсії зростають.

Зараз ви читаєте новину «"Орбан і Путін із 2014 року зустрічалися сім разів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі