вівторок, 10 квітня 2018 20:49

Кубло

– Протягом останніх місяців СБУ провела дві масштабні операції, які варті сторінок підручників для майбутніх спецслужбовців. Блискуче викрито й задокументовано зв'язок так званого табору протесту під Верховною Радою з малоросійською політичною еміграцією в Росії, яка сидить під ковпаком Федеральної служби безпеки РФ. Особлива подяка голові й особовому складу служби за майстерно викрите вороже кубло, яке готувало масштабні теракти з численними жертвами та заколот в Україні в інтересах Російської Федерації, – каже 24 березня 2018-го президент 52-річний Петро Порошенко на урочистостях напередодні річниці створення Служби безпеки України

Кубло – заглиблення в землі, де живуть і розмножуються звірі, плазуни, комахи. Рідше – житло птахів, – пише Академічний тлумачний словник української мови, що видавався у 1970‑1980 роках.

"Під коренем того дуба зробив собі старий вовк кубло" (Олександр Копиленко).

У переносному значенні вживають для назви людського житла.

"Козачі кубла обгорнуло тихе хліборобське щастя" (Панас Мирний).

 

Іще кублом називають звірят одного приплоду – виводок. Наприклад, вовче кубло. Подібне значення надають слову, говорячи про людський рід.

"Через тиждень вертається Андрій: привіз із собою ціле кубло – матір, дівчинку-сестру і школяра-брата" (Степан Васильченко).

У переносному значенні, кубло – місце зосередження, притулок антигромадських або аморальних, злочинних елементів.

"Варка – це була господиня таємного кубла, де в усяку годину можна було дістати горілку" (Леонід Смілянський).

У словнику кримінального жаргону слово "кубло" – місце для ночівлі, постіль.

В Україні є 125 осіб із прізвищем Кубло. Найбільше з них проживають на Луганщині та Донеччині.

Синоніми до слова "кубло": гніздо, лігво, кублище, житло, барліг.

"Корнілов дасть нам царя, поліцію і старі порядки. Він поверне нас у рабів. Він одніме у нас нашу школу, наше військо і наше правительство. Він принизить нас і нашу мову, і ми будемо безправними і безсловесними скотами, – на початку вересня 1917-го одеська організація "Січ" звернулася у листівках із закликом до молоді. – Центральна Рада бере всю владу на Україні. За нею ми підемо і одіб'ємось од Корнілова, хоч би він

і забрав Петроград та Московщину. Вірні рідному правительству, ми зуміємо у себе знищити гадючі кубла контр-українства".

Мистецький центр "КУБло" діє в Ужгороді. У ньому проводять виставки закарпатських художників, мистецькі лекції, кінопокази й театральні вистави.

"Кубло" – короткометражний фільм українських режисерів Олекси Губи й Володимира Макаревича. Присвячений Тарасові Шевченку та його нащадкам. Стрічку знімали в Каневі, Києві, Львові та США. 2015 року показали у 12 країнах.

"Провели ще одну зачистку корупційного кубла в Затоці на Одещині, – написав у Facebook генпрокурор Юрій Луценко 18 листопада торік. – Затримано на гарячому депутата Затоківської селищної ради, депутата Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району та начальника відділу з питань природокористування Одеської обласної ради під час вимагання та одержання від громадянки України грошових коштів у сумі $72 тис."

Плакат із написом "Кубло окупанта" принесли громадські активісти у Вінниці під приміщення єпархії православної церкви Московського патріархату 8 січня 2018-го. З собою мали ще труну й дитячі іграшки. Так висловили протест проти дій церкви напередодні в Запоріжжі. Там священик Московського патріархату відмовився відспівувати дитину, хрещену в церкві Київського патріархату.

Роман "Кубло змій" написав 1932-го французький письменник Франсуа Моріак (1885–1970). Розповідає про життя заможної родини. В ній заради вигоди й наживи батько, діти й онуки готові отруїти одне одного.

"Кубло бандитів, кагебістів,

злодіїв і ґвалтівників

у стольному засіли місті

як партія більшовиків", –

написав на початку 1960-х років поет Василь Стус (1938–1985). За цей вірш 1972-го засудили на п'ять років. Офіційний вирок: "Виготовлення і поширення антирадянських наклепницьких документів, що порочать радянський державний і суспільний лад, а також антирадянська агітація в усній формі".

Приказки:

В своїм кублі й ворона сміла.

Кожна пташка свою пісню співає, кожна пташка своє кубло має.

Горе пташці, що не має кубла, горе людині, що не має домівки.

Бачити у сні кубло змій – поганий знак. Означає появу в оточенні заздрісних і злісних людей. Якщо змії спокійно лежать у кублі – чекає відповідальна робота. Звиваються – докори сумління. Нападають – звинувачення, плітки. Переступати через клубок змій – жити в постійному страху. Наступити на них – тривога закінчиться радістю.

"Зруйноване кубло" – десятий розділ роману "Людолови" письменниці Зинаїди Тулуб (1890–1964). У ньому описана епоха гетьмана Петра Сагайдачного (1570–1622), походи запорожців у Крим та їхні бої з московитами й турками.

Полотно "Кубло з кошенятами" написала голландська художниця Генрієтта Роннер-Кніп (1821–1909). Працювала в жанрі "анімалістика" – малювала на замовлення портрети тварин заможних голландців – найчастіше собак декоративних порід і котів. Її роботи коштують від $50 тис.

Салат "Куряче кубло" готують із курятини з вареними овочами та майонезом. Інгредієнти ріжуть кубиками й перемішують. Викладають на листя салату у вигляді гнізда. У виїмку кладуть яйця, зроблені з плавленого сиру та майонезу.

Зараз ви читаєте новину «Кубло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі