четвер, 16 грудня 2021 09:38

Джокович здолав Федерера й Надаля. Тепер має інших суперників

Олімпійська бронза Світоліної важливіша за "Шолом"

Тенісний сезон закінчився. Він мав кілька знакових подій. Насамперед 34‑річний Новак Джокович утвердився у статусі найкращого в історії. Гральний потенціал серба вражає. Та все одно мало хто очікував, що цього статусу Новак досягне 2021‑го. Перед його початком Джокович здобув 17 титулів на турнірах "Великого шолома" – головних у тенісі. Його основні конкуренти, швейцарець Роджер Федерер та іспанець Рафаель Надаль, мали по 20 "Шоломів". Новак виграв відкриті чемпіонати Австралії, Франції та Англії й "дістав" найпринциповіших суперників. Крім того, він міг здобути всі чотири "Шоломи" року. Дійшов до фіналу відкритого чемпіонату Сполучених Штатів Америки. Але в ньому Джокович не впорався з психологічним тиском і не взяв жодної партії в росіянина Данила Медведєва.

  Роман ШАХРАЙ, журналіст
Роман ШАХРАЙ, журналіст

Проте досягнення Новака приголомшливі. 8 березня він випередив Федерера за кількістю тижнів перебування в першому рядку рейтингу. Двічі переміг у Парижі. Вперше на "Шоломі" – і це означало, що тепер тільки Джокович вигравав основні турніри щонайменше по два рази. Вдруге на "мастерсі" – турніри нижчої категорії. То був 37‑й такий титул серба, Надаль має 36. Крім того, за результатами особистих зустрічей Новак перевершує "опозицію". Він 27 разів обігрував Федерера за 23 поразок і 30 – Надаля, програвши йому 28 зустрічей.

2021‑й також став роком, коли Роджер Федерер остаточно вийшов із гри. Швейцарець залишатиметься людиною, з якою асоціюватиметься теніс, і поки що найстаршим переможцем "Шолома" – у 36,5 року. Але природа взяла своє. 40‑річчя Роджер зустрів на операційному столі, бо його коліно не витримало навантажень після участі у двох "Шоломах". Про завершення кар'єри Федерер не оголошував. Але зрозуміло: його перебування в турі – номінальне. У найкращому разі в липні він зіграє ще на улюбленому Вімблдоні, а в жовтні попрощається після турніру в рідному Базелі.

Із Надалем ситуація складніша. Іспанець через вроджену травму стопи пропустив друге півріччя. Відновлення 35‑річного тенісиста затягується. Він планував заявитися на відкритий чемпіонат Австралії, який має стартувати 17 січня. Але тепер невідомо, чи зіграє в Мельбурні, де здобув трофей 2009‑го. Цілком можливо, що через фізичний стан іспанець не зможе провести повноцінний сезон. А якщо так – зосередиться на ґрунті, де ніхто й ніколи не був такий сильний, як уродженець Мальорки. Головний ґрунтовий "Шолом" – "Ролан Гаррос". Надаль вигравав турнір 13 разів. Має зробити спробу на 14‑й титул і обійти Джоковича в червні 2022‑го за загальною кількістю "Шоломів".

Організатори вимагають обов'язкового щеплення. Це не підходить Джоковичу-антивакцинатору

Така ситуація виникла тому, що Новак, очевидно, пропустить чемпіонат Австралії. Він – король турніру, не програє там останні три роки, а загалом вигравав у Мельбурні дев'ять разів. Фізично серб готовий. Але вплинула пандемія коронавірусу. Через неї торік турнір перенесли на місяць, бо спортсмени мали відсидіти двотижневий карантин. 2021‑го з'явилася вакцина. Тож організатори вимагають обов'язкового щеплення. Це не підходить Джоковичу-антивакцинатору. Він навряд чи змінить свої погляди навіть заради участі в улюбленому турнірі.

Якщо Новак раптом перегляне рішення, ювілейний титул у Мельбурні і 21‑й "Шолом" йому там не гарантований. Друга половина 2021 року засвідчила: вік перемагає навіть Джоковича – фанатика здорового способу життя. Але конкурувати з Медведєвим і німцем Олександром Зверєвим, молодшими на 10 років, йому стає важче. Саме ці два тенісисти не дали сербу змоги виграти на Олімпіаді в Токіо та США. Перемогти їх обох на одному турнірі Новаку останнім часом не вдається. Врешті, на Підсумковому турнірі до фіналу й зустрічі з Медведєвим він навіть не дійшов. Шлях у 1/2 йому перетнув Зверєв – майбутній переможець.

Інша річ, що Олімпіаду та Підсумковий проводять у форматі трьох сетів. "Шоломи" зберегли п'ятисетовий. У таких поєдинках на боці серба залишається досвід. А ще – модифікація гри. Молодий Новак готовий був годинами бігати по задній лінії й тягнути всі м'ячі. Зараз Медведєв і Зверєв це роблять краще. Тому серб пішов шляхом зменшення часу розіграшів і, щоб мати більше легких м'ячів, значно покращив подачу.

Автор: gettyimages.com
  На фото зліва направо: тенісисти – росіянин Андрій Рубльов, німець Олександр Зверєв, італієць Маттео Берреттіні, серб Новак Джокович, який цьогоріч здобув статус найкращого гравця в історії чоловічого тенісу, росіянин Данило Медведєв. Турин, Італія, 12 листопада 2021 року
На фото зліва направо: тенісисти – росіянин Андрій Рубльов, німець Олександр Зверєв, італієць Маттео Берреттіні, серб Новак Джокович, який цьогоріч здобув статус найкращого гравця в історії чоловічого тенісу, росіянин Данило Медведєв. Турин, Італія, 12 листопада 2021 року

Тож велика трійка Федерер – Надаль – Джокович залишилася в історії. На місце швейцарця та іспанця прийшли росіянин і німець. Серб поки що тримається, але навряд чи це триватиме більш як три роки.

Українка Еліна Світоліна закінчила 2021 рік 15‑ю. Це важкий, з моральної точки зору, результат. П'ять років тому одеситка давала інтерв'ю "Країні" у статусі 14‑ї ракетки світу. Вона озвучила мету бути в десятці найближчим часом. Досягла цього, дісталася третього рядка. Навіть виграла Підсумковий-2018. Та на "Шоломах" не проходила далі півфіналів. Можливо, тому, що її оборонний теніс – дещо архаїчний. Еліна розуміє це, намагається перелаштуватися на атаку. Це дає змогу обігрувати ровесниць, але проти молодших тенісисток 27‑річна українка капітулює. Жіночий теніс залишається непередбачуваним. На відміну від чоловічого, титули на "Шоломах" здобувають 18–20‑річні гравчині. Тому все йде до того, що українська тенісистка залишиться без жодного великого трофея. Але це не применшить її заслуг перед українським тенісом. Цьогоріч Світоліна здобула бронзу Олімпіади. Боролася на характері, в сильну спеку, за кілька тижнів після одруження з французьким колегою Ґаелем Монфісом. Ця медаль певним чином дорожча за "Шолом".

Зараз ви читаєте новину «Джокович здолав Федерера й Надаля. Тепер має інших суперників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі