вівторок, 05 квітня 2022 06:54

Спецтема: Війна Росії проти України

"Звірства були" - масові вбивства українців можуть повторитися

"Звірства були" - масові вбивства українців можуть повторитися
У Бучі окупанти вбили сотні мирних українців. ФОТО: East News

Випадки масових убивств українців окупантами, як у містах навколо Києва - можуть повторитися у великих масштабах.

Намагаємося донести до Кремля докази, що ці звірства були, заявив в інтерв'ю СNN голова правозахисної організації Human Rights Watch Кеннет Рот.

"Те, що відбувається у Бучі та інших містах навколо Києва, може повторитися. І тому ми намагаємося донести до Кремля просту істину - ось докази того, що ці звірства були. Якщо ви не хочете піти під суд, то керуйте своїми військами", - сказав Рот.

Міжнародний кримінальний суд має діяти якомога швидше, щоб зібрати якомога більше доказів, продовжив правозахисник.

"Просто мати тіло замало, якщо дивитися з точки зору воєнних злочинів. Потрібно встановити причину смерті людини. В деяких випадках ми отримуємо звіти про зв'язаних і страчених людей. Це очевидний воєнний злочин. Але якщо когось було вбито під перехресним вогнем, треба придивитися уважніше. Деякі з них, можливо, могли бути солдатами армій України та Росії", - додав Рот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жахіття в Бучі - Арестович опублікував список підрозділів окупанта, які вбивали людей

Звірства росіян у Бучі поки що не можна визнати геноцидом, зауважив голова HRW.

"Але це не означає, що до них можна ставитися менш серйозно. Володимира Путіна можна було б притягнути до особистої відповідальності за воєнні злочини в Україні. Потрібно довести, що він знав про їх скоєння. Я підозрюю, що це можна довести", - наголосив Кеннет Рот.

У Бучі російські окупанти вбили мирне населення - людям стріляли в потилицю. Вбивали сім'ями: дітей, жінок, чоловіків. У братській могилі міста вже поховані майже 300 людей, розповів бучанський міський голова Анатолій Федорук.

Місто було в окупації рашистів майже місяць, тепер Бучу взяли під контроль українські воїни.

Зараз ви читаєте новину «"Звірства були" - масові вбивства українців можуть повторитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі