субота, 15 жовтня 2022 12:17

Спецтема: Війна Росії проти України

Живлення Запорізької АЕС відновлено ‒ МАГАТЕ

Живлення Запорізької АЕС відновлено ‒ МАГАТЕ
Українські спеціалісти відновили резервне живлення Запорізької атомної електростанції. Фото: unian.ua

Українські інженери відновили резервне живлення Запорізької атомної електростанції.

Це було надзвичайно необхідним після того, як станція двічі за останній тиждень повністю втрачала доступ до зовнішнього електропостачання. Про це йдеться у заяві гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Ґроссі.

Коли підключення ЗАЕС до високовольтної лінії було тимчасово перерване через пошкодження, спричинені обстрілами, станції довелося покладатися на свої аварійні дизель-генератори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація безпрецедентна" – МАГАТЕ опублікувало звіт про Запорізьку АЕС

"Працюючи в дуже складних умовах, експлуатаційний персонал Запорізької атомної електростанції робить усе можливе, щоб підтримати крихку ситуацію з електропостачанням за межами майданчика. Відновлення резервного джерела живлення є позитивним кроком у цьому напрямі, навіть незважаючи на те, що загальна ситуація з ядерною безпекою залишається нестабільною", – зазначив Гроссі.

У МАГАТЕ зазначили, що за останні дні було відремонтовано дві резервні лінії електропередач ЗАЕС. Вони з'єднують станцію з розподільними пунктами теплоелектростанції. Відновлено також одну із зовнішніх ліній напругою 330 кВ, яка з'єднує розподільний пункт ТЕЦ з мережею. Це дасть можливість електростанції за потреби отримувати таким чином електроенергію.

12 жовтня о 8:59 внаслідок ракетного обстрілу російськими військами була пошкоджена підстанція "Дніпровська" у Дніпропетровській області. В результаті аварійно відімкнулася лінія зв'язку 750кВ ЗАЕС – Дніпровська. Через це Запорізька АЕС знову повністю була знеструмлена. В автоматичному режимі увімкнулись дизель-генератори.

У питанні щодо створення захисної зони навколо Запорізької АЕС видно прогрес. Про це, повертаючись із поїздок до Росії та України, написав у Twitter генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі.

Зараз ви читаєте новину «Живлення Запорізької АЕС відновлено ‒ МАГАТЕ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі