четвер, 10 серпня 2023 08:12

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗАЕС втратила живлення з основної лінії: чому це небезпечно

ЗАЕС втратила живлення з основної лінії: чому це небезпечно
ЗАЕС опинилась на межі блекауту. Фото: eastnews.ua

Запорізька атомна електростанція вночі втратила живлення з основної високовольтної лінії 750 кВ.

ЗАЕС зараз на межі чергового блекауту, повідомляє Енергоатом.

Станцію переключили на єдину доступну резервну лінію 330 кВ. Це останній варіант.

Якщо і це підключення втратиться, головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці буде нести перебування четвертого енергоблоку у стані "гарячої зупинки". Окупанти експлуатують його з порушенням умов ліцензії на експлуатацію Держатомрегулювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МАГАТЕ запевняють, що на ЗАЕС мінувань немає

"У разі повної втрати зовнішнього живлення відбудеться відключення головних циркуляційних насосів станції і енергоблок перейде в режим природної циркуляції. В цьому випадку необхідно терміново "розхолидити" його за умов відсутності охолоджуючих насосів", – сказав тимчасовий виконувач обов'язків Енергоатому Тарас Ткач.

Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом. Він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока.

На Запорізькій атомній електростанції в тимчасово захопленому Енергодарі на Запоріжжі виникла нова загроза. Російські окупанти довіряють керування об'єктом недосвідченим спеціалістам з РФ. Ворог призначає на посади своїх "спеціалістів" без необхідних знань і навичок.

Зараз ви читаєте новину «ЗАЕС втратила живлення з основної лінії: чому це небезпечно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі