неділя, 20 березня 2022 10:09

"Видають свій окупантський аусвайс": орки депортують українців на територію Росії

"Видають свій окупантський аусвайс": орки депортують українців на територію Росії
Із Маріуполя росіяни насильно вивезли вже понад тисячу людей. Фото: facebook.com/mariupolrada.gov.ua

Окупанти депортують українців на територію Росії.

Є свідчення про те, що з Маріуполя росіяни насильно вивезли вже понад тисячу людей, повідомив у Telegram голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Йдеться передусім про мешканців Лівобережного району - точно відомо про мешканців вулиць Українського козацтва та Азовстальської. Також жителів Виноградного і тих, хто переховувався від російських бомбардувань у спортивному клубі на 17-му мікрорайоні", - сказав Кириленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нелюдський військовий злочин Росії" - Кулеба показав світу руїни драмтеатру в Маріуполі

Таке стало можливим, бо Збройні сили України відійшли від місць масового скупчення людей, щоб не наражати їх на небезпеку обстрілів. І цим скористалися окупанти.

"Тепер росіяни чинять з українцями так само, як у 1944 вчинили з кримськими татарами. Окупанти відправляють маріупольців у фільтраційні табори, перевіряють телефони та відбирають українські документи. Після цього частині видають свій окупантський аусвайс і відправляють на територію Росії. Доля іншої частини залишається невідомою", - розповів Кириленко.

І нагадав, що це неприпустиме порушення всіх можливих норм міжнародного права.

Маріуполь перебуває у блокаді від 1 березня. Понад 350 тисяч маріупольців продовжують ховатися в укриттях та підвалах від безперервного обстрілу з боку російських окупаційних військ. Російські окупанти протягом дня в середньому скидають на місто від 50 до 100 авіабомб. Руйнування колосальні, за попередньою оцінкою, близько 80% житлового фонду міста зруйновано.

16 березня російські окупаційні війська скинули бомбу на драматичний театр у центрі Маріуполя, де від обстрілу ховалась велика кількість городян. За попередніми даними, там знаходилося близько 1500 осіб — жінки та діти. 130 людей вдалося врятувати. Доля інших поки не відома.

Окупанти не дають завезти в місто гуманітарний вантаж - їжу, воду, ліки. Також не дозволяють вивезти мирних мешканців. То ж вони вибираються з міста самостійно - пішки або на власних авто.

Зараз ви читаєте новину «"Видають свій окупантський аусвайс": орки депортують українців на територію Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі