пʼятниця, 16 вересня 2011 14:03

Спецтема: Бійня у Норвегії

У пресу потрапила секретна світлина Брейвіка

Норвезького терориста Андерса Брейвіка, жертвами якого в липні 2011 стали 77 осіб, зняли камери спостереження в урядовому кварталі Осло незадовго до вибуху закладеної ним бомби. У місцевих ЗМІ опублікували кадр, на якому Брейвік в поліцейській формі і зі зброєю в руках озирається на всі боки - очевидно, побоюючись, що його плани розкриють. Запис було зроблено перед тим, як він припаркував перед урядовою будівлею автомобіль з вибухівкою, вибух якої призвів до загибелі восьми осіб.

Автор: Фото: abcnyheter.no
 

Матеріал отримав норвезький новинний ресурс ABC Nyheter. Представник поліції Осло Роар Хансен визнав у четвер достовірність запису. Як вона потрапила до ABC Nyheter, точно не з'ясували - на питання про спосіб отримання запису редакція не відповідає. Але відомо, що поліція не збиралася оприлюднити запис. Кадри були в закритому порядку продемонстровані адвокатам, які представляють інтереси постраждалих від рук Брейвіка, а також членів сімей загиблих. Налічується близько 500 адвокатів, що працюють в цьому напрямку, але невідомо, чи всі вони бачили цей запис.

Норвезький новинний ресурс звинувачує охорону урядових будівель в недостатній пильності: адже в центрі міста перед штаб-квартирами міністерств маячив підозрілий чоловік, розмахував пістолетом, проте охоронці, які бачили його, не звернули на нього уваги. В результаті Брейвік не тільки підірвав бомбу, а й безперешкодно відправився на острів Утойя, де вбив ще 69 осіб.

Публікація знімку стала повною несподіванкою для Міністерства державного управління та реформ, перед будівлею якого і зняли Брейвіка. Представник міністерства поки не зміг прокоментувати оригінальність зображення.

До речі, за деякими даними, Брейвік і сам знімав свої злодіяння на камеру. При ньому, проте, камери не знайшли, а пошук її на острові ускладнюється наявністю великої кількості різної відео-та оргтехніки, залишеної на острові жертвами Брейвіка.

Нагадаємо, норвезький суд, який розглядає справу Андерса Брейвіка, дозволив зацікавленим особам бути присутніми на найближчому судовому засіданні, призначеному на 19 вересня.

Зараз ви читаєте новину «У пресу потрапила секретна світлина Брейвіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі