пʼятниця, 24 червня 2022 22:57

Спецтема: Війна Росії проти України

В ООН прогнозують глобальний голод через війну в Україні: подробиці

В ООН прогнозують глобальний голод через війну в Україні: подробиці
Існує реальний ризик того, що у 2022 році у світі може вибухнути одразу кілька криз, спричинених голодом. Фото: AP

Світ може зіткнутися з катастрофою через зростаючу проблему доступу країн до продовольства через вторгнення РФ в Україну. І це вже зараз призвело до безпрецедентної продовольчої кризи, яка торкнулася сотні мільйонів людей.

Про це у коментарі AP заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Найскладнішим для світу може стати 2023 рік.

За словами генсека ООН, існує реальний ризик того, що у 2022 році у світі може вибухнути одразу кілька криз, спричинених голодом. Згідно з його прогнозом, у 2023 році ситуація стане лише гіршою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва заявила про "рекордний урожай" під час продовольчої кризи

"Урожай в Африці, Азії та Америці може виявитися гіршим, ніж зазвичай, оскільки фермери стикаються зі зростаючими цінами на добриво та енергію", - зазначив він.

Міністри закордонних справ Великої сімки заявили про те, що Росія несе відповідальність за глобальну проблему продовольчої безпеки. При цьому представники РФ брешуть, намагаючись зняти з себе відповідальність за кризу.

"Цьогорічні проблеми з доступом до продовольства можуть перерости у глобальну нестачу продовольства. Жодна країна не застрахована від соціальних та економічних наслідків такої катастрофи, — наголосив Гутерріш.

Україна щорічно годувала 400 млн людей, а це – 42% світової олії, 16% кукурудзи й 9% пшениці.

Росія блокує щонайменше 20 млн т українського зерна, чим посилює наявну продовольчу кризу. Кількість людей, які страждають від браку продовольчої безпеки, подвоїлася на початку 2022 року. Становить 276 млн осіб. Через війну в Україні ця кількість зросте до 323 млн.

Постійна блокада Росією українських портів перешкоджає експорту не лише тонн зерна, а й кукурудзи з пшеницею. Російська Федерація несе пряму відповідальність за будь-які дефіцити в міжнародній торгівлі.

Зараз ви читаєте новину «В ООН прогнозують глобальний голод через війну в Україні: подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі