понеділок, 27 червня 2022 09:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Уже виявили до 20 братських могил - голова Нацполіції про ідентифікацію вбитих росіянами

Уже виявили до 20 братських могил - голова Нацполіції про ідентифікацію вбитих росіянами
Після виявлення тіла проводять ексгумацію та направляють його до моргу чи лікарні. Фото: facebook Андрій Нєбитов

На деокупованих територіях України продовжують виявляти тіла вбитих російськими загарбниками українців. На 25 червня залишаються неідентифікованими 1664 тіла.

З кожним днем ця кількість зростає, зазначив голова Нацполіції Ігор Клименко в інтерв'ю НВ.

За його словами, про можливі поховання поліцейські отримують інформацію майже щодня. Зокрема, про деякі повідомляють українці. Згодом вони можуть бути свідками та розповісти, за яких обставин людина загинула. Після приєднується група поліцейських.

"Що вся ця група робить? Нам треба спочатку відрити ці тіла. До речі, це роблять і волонтери, які тіла пакують і потім вивозять до морга. Ця процедура жахлива, процедура війни, яку ми практично щодня, наприклад, на Київщині спостерігали, і брали безпосередню участь", – розповів Клименко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загарбники почали повільну ексгумацію в Маріуполі - радник мера

Після виявлення тіла проводять ексгумацію та направляють його до моргу чи лікарні, зазначив він. Поліція відкриває кримінальну справу і призначає судово-медичну експертизу. Потім бюро судово-медичної експертизи оглядає тіло. Далі тут може бути два варіанти.

"Перший: тіло можна впізнати, і ми тоді проводимо відповідну процедуру впізнання або родичами, або знайомими. Якщо це неможливо, як часто буває, тому що тіла пролежали в землі багато тижнів, а то й місяців, тоді виноситься постанова про призначення генетично-молекулярної експертизи. І вже експерти виділяють ДНК-профіль, який забивається у відповідну базу даних ДНК, і порівнюється з ДНК-профілями близьких родичів, – батьків і рідних дітей. Я говорю саме про цивільних, які були зариті в землю і знайдені в могилах. Паралельно із цим багато людей знаходили в підвалах і погребах", – сказав він.

Зазначив, що зараз відомо про близько 20 братських могил. Це "без підвалів, де знаходили по три-чотири-п'ять загиблих, без погребів, де вони були закатовані". Найбільше братських могил на Київщині – 13. Там поховані 169 мирних. За словами голова Нацполіції, зазвичай цивільні, тіла яких виявили, дістали вогнепальні або мінно-вибухові поранення.

"Хотів би сказати про тих громадян, яких ми знаходимо в підвалах. Вони або розстріляні, або розстріляні і спалені. Таких випадків дуже багато на Харківщині. Наприклад, один чоловік, медик, був учасником антитерористичної операції, – його російські військові розстріляли, а потім спалили. Дуже часто ми маємо складнощі саме з ідентифікацією таких людей, тому що вони просто спалені", – додав Клименко.

Правоохоронці вже розслідують понад 12 тис. випадків загибелі цивільних українців внаслідок дій російських загарбників. Водночас тіла багатьох ще не вдалося ідентифікувати. Про це повідомив голова Національної поліції Ігор Клименко 13 червня.

На території Київської області продовжують знаходити тіла мирних мешканців, яких вбили окупанти. Ще одного загиблого виявили у селі Загальці Бородянського району. Про це повідомив 23 червня начальник ГУ Нацполіції Київщини Андрій Нєбитов. Відомо, що терористи розстріляли чоловіка у груди. Після цього його тіло залишили на одній з вулиць та просто присипали зверху землею.

Зараз ви читаєте новину «Уже виявили до 20 братських могил - голова Нацполіції про ідентифікацію вбитих росіянами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі