пʼятниця, 07 жовтня 2022 12:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна наполягає на ATACMS. У США сперечаються ‒ WSJ

Україна наполягає на ATACMS. У США сперечаються ‒ WSJ
За словами представників Конгресу США, українці наполягають на поставках ракет ATACMS. Фото: wsj.com

Україна наполягає на придбанні ракет більшого радіусу дії, щоб завдавати глибших ударів по російських окупаційних військах. Включаючи територію тимчасово окупованого Криму.

Особливо, за словами представників Конгресу США, українці наполягають на постачанні ракет ATACMS. Про це пише Wall Street Journal.

Цими ракетами дальнього радіусу дії мають, зокрема, завдати удару по Криму, який Росія використовує як базу для запуску безпілотників іранського виробництва. Президент США Джо Байден досі відмовлявся надати Україні ATACMS.

Небажання адміністрації США надати ці ракети відображає глибшу суперечку у верхах США. Зокрема щодо того, як підтримати Україну, не ризикуючи ширшим конфліктом з Росією, лідери якої натякали, що можуть вдатися до ядерної зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іранські дрони не змінять хід війни ‒ ISW

"Причина, з якої ми не надаємо їм цю зброю, полягає в розбіжностях щодо завдання ударів по цілях у Криму", ‒ сказав представник Конгресу.

Аташе з питань оборони України у Вашингтоні генерал-майор Борис Кременецький заявив у четвер, що Росія в основному використовувала надані Іраном безпілотники для нападу на цивільну інфраструктуру. Він додав, що Україна використовує системи протиповітряної оборони, щоб придушити загрозу, але також намагається атакувати об'єкти, з яких літають і контролюються безпілотники.

"Ми шукаємо ракети великої дальності для Himars. Нам потрібно вразити деякі цілі на окупованій території України", – сказав Кременецький.

Представники Конгресу заявили, що українські чиновники однією з причин, з яких вони хочуть завдати удару по Криму за допомогою ATACMS, називають ураження авіабази, звідки, на їхню думку, Росія запускає безпілотники іранського виробництва.

Народний депутат України Олександра Устінова підтвердила, що для удару по цій базі Україні потрібна ATACMS.

"Ми знаємо, звідки прилітають дрони. Ми просто не можемо до них достукатися", – сказала пані Устинова.

"ATACMS дасть українцям можливість зробити Крим непридатним для російського Чорноморського флоту та російських ВПС і матеріально-технічного забезпечення в Криму. Це було б значним кроком у остаточному звільненні Криму. ATACMS прискорить крах російських військ", – сказав генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес, який був командувачем армії США в Європі з 2014 по 2017 роки.

Тим часом в адміністрації Байдена додали нові аргументи проти надання цієї зброї Україні. Там заговорили про "надто глибоке" врізання в американські запаси ATACMS. Водночас Пентагон не повідомляє, скільки ATACMS є в його арсеналі.

Лора Купер, старший чиновник Пентагону з питань політики, заявила у вівторок, що міністерство оборони розглянуло потреби України на полі бою та визначило, що наявна комбінація пускових установок Himars і ракет GMLRS є достатньою.

"Ми вважаємо, що вони можуть досягти переважної більшості цілей, включаючи Крим. І щоб було зрозуміло, Крим – це Україна", – сказала Купер.

Троє з чотирьох американців вважають, що Сполучені Штати Америки мають і надалі підтримувати Україну попри погрози Російської Федерації застосувати ядерну зброю. За це й за надання Україні більшої кількості озброєння висловилися 73% громадян США, свідчить опитування Reuters/Ipsos.

4 жовтня президент США Джозеф Байден оголосив про новий пакет допомоги Україні. Сполучені Штати передадуть Україні новий пакет військової допомоги, до якого увійдуть ракетні установки HIMARS.

Зараз ви читаєте новину «Україна наполягає на ATACMS. У США сперечаються ‒ WSJ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі