четвер, 28 лютого 2013 12:01

У підпільному цеху в Рівному збирали "Мерседеси" й "БМВ"

Податківці викрили групу людей, які організували на Рівненщині та на Волині нелегальні автомобільні "заводи". Зловмисники придумали, як обійти дороговартісне розмитнення на кордоні – вони завозили в Україну техніку по частинах й самі її збирали, а документи підробляли.

За минулий рік група продала з півтисячі автомобілів. Під час обшуків на складах податківці вилучили державні номерні знаки, 30 кузовів, 6 уже зібраних та готових до продажу машин й купу запчастин до них. Загальна вартість потягнула на 8 мільйонів гривень.

"Ціна однієї такої автівки в країні становить від 50 тисяч доларів США – йдеться про автомобілі "BMW X5", "Audi Q7", "Mercedes S221" та інші престижні марки", - розповідає прес-офіцер ДПС області Олександр Мрозович. – "Окрім того, у групи було вилучено печатки, штампи різних підприємств і митниці, ще й чверть мільйона гривень в іноземній валюті".

Схема була дуже проста – підприємливі чоловіки купували автомобілі в країнах Євросоюзу, а потім ввозили їх до Польщі й розбирали. Легально в Україну потрапляли лише кузови машин, бо їх розмитнення обходиться у десятки разів дешевше, ніж провезти укомплектовані авто.

Кузови оформляли на підставних осіб. Переважно це були бідні люди, які навіть не підозрювали про оборудки банди. Решту запчастин везли на склади підпільно.

"Згодом організатори від імені "підставних" підробляли угоди з підприємствами, які мають дозвільні документи в Україні на складання автомобілів з крупних вузлів. А фактично ж автомобілі збиралися у підпільному цеху у Рівному", - додає Олександр Мрозович. – "Щоб поставити автомобілі на облік, документи також підробляли. Потім шукали перспективних покупців і продавали машини. При цьому бюджет втрачав десятки мільйонів гривень – це ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Підприємцям нарахують несплачені податки. Поки що йдеться про суму у понад 20 млн. гривень. Цілком можливо, що в ході розслідування вона ще збільшиться".

Зараз ви читаєте новину «У підпільному цеху в Рівному збирали "Мерседеси" й "БМВ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі