неділя, 23 липня 2023 22:55

Спецтема: Війна Росії проти України

У ГУР пояснили, чому приховують статистику полонених

У ГУР пояснили, чому приховують статистику полонених
Україна збирає всю інформацію про порушення прав військовополонених, запевнили в ГУР. Фото: t.me/ermaka2022

Головне управління розвідки Міноборони приховує статистику українських полонених, адже ця інформація може вплинути на наступні переговорні процеси.

В ГУР не коментують цифри ані українських військовополонених, ані тих, які знаходяться в руках окупантів, ані російських загарбників, які знаходяться в українському полоні. Про це повідомив представник розвідки Андрій Юсов, пише "УНІАН".

"Ми не коментуємо цифри ані українських військовополонених, ані тих, які знаходяться в руках окупантів, ані рашистів, які знаходяться в українському полоні. Тому, що триває підготовка до наступних обмінів, триває переговорний процес і це чутлива інформація, яка може вплинути на цей процес", – пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбувся великий ОБМІН. З полону повернулись 95 військових

Юсов також додав, що Росія часто нехтує та не виконує норми міжнародного права.

За словами представника ГУР, країна-агресор навіть не інформує Міжнародний комітет Червоного Хреста про факт перебування людини в полоні.

"Про когось дають відомості, про когось не дають, про когось дають із великим запізненням. Українські військовополонені перебувають у різних місцях, у тому числі й у тимчасово окупованих територіях і на території РФ також", – додав Юсов.

Він розповів, що Україна збирає всю інформацію про порушення прав військовополонених – про недостатню медичне обслуговування, проблеми з харчуванням, а також інші засоби впливу, які застосовуються проти українських військових.

Станом на 7 липня в російському полоні перебувають приблизно 25 тис. цивільних заручників із України.

Україні вдалося повернути 2576 громадян, із них лише 144 – цивільні. Про це під час форуму "Легіон права" розповів омбудсмен Дмитро Лубінець, пише Центр з прав людини ZMINA.

За словами омбудсмена, якщо не буде запущений дієвий механізм, на повернення всіх своїх громадян до України підуть роки або десятиріччя.

Зараз ви читаєте новину «У ГУР пояснили, чому приховують статистику полонених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі