субота, 29 січня 2011 18:58

У Донецьку закривається ще одна українська школа

У Донецьку закривається ще одна українська школа

У Будьонівському районі Донецька закривається школа № 136, що має українську мову навчання.

Про це Gazeta.ua повідомили батьки учнів.

У школі № 136 на сьогодні навчається 671 дитина (заповнена на 95%). Дирекція пропонує переводити дітей в російськомовну школу № 120, яка має найгіршу репутацію в районі та заповнена на 40%.

"Сьогодні, у суботу, у нас повинно було відбутися заняття з майбутніми першокласниками, ми привели дітей в підготовчий клас, а замість цього нас відправили на екскурсію до школи № 120, - говорить Тетяна Чілій. - Пропонують писати заяви про вступ дітей до 1 класу російськомовної 120-ї школи. Обіцяють, що зроблять для нас там український клас. Але ми вже були в цій 120-й і однозначно проти! Нам розповідають, що 120-а дуже хороша, але вона знаходиться за 5 метрів від проїжджої частини, не має огороджень, за 6 метрів від школи ігрові автомати і за 15 метрів міський наркодиспансер. У школі сильно протікає дах, а крім того, ця школа має злачне місце - у неї ночами діє сауна. Загалом, авторитет у 120-ї школи жахливий. Тому всі батьки повстали. Наша школа зовсім інша справа - минулого літа бюджет виділив 400 тисяч і був зроблений капітальний ремонт, укріпили фундамент, зроблено повністю новий дах і опалювальна система. У класах за гроші батьків поставили пластикові вікна".

Батьки 52 дітей написали заяви про прийом в 1 клас. Але 23 січня відбулися збори, на якому вони дізналися від директора 136-ї школи Тетяни Трусової, що перші класи майбутній навчальний рік у цій школі не почнуть. У 10-й клас так само учнів 9-х класів переводити не будуть. Куди йти учням, які хочуть продовжити навчання в 10 класі українською мовою, адміністрація не пояснює. У 120 школі українські класи є тільки до 7 класу.

"Нам сказали, що така вказівка райвно: не брати дітей у 136-у школу, - каже Оксана Нечепуренко. - Ми вважаємо, що позбавляючись від першокласників і десятикласників, в 136 школі роблять штучний недобір. Розвантажують українську школу, аби заповнити російську. У мене 2 дитини. Старший поки ще навчається у 2-му класі 136-ої школи, а молодший - майбутній першокласник. У класі старшої дитини на наші батьківські 15 тисяч (причому, у нас є чеки) був зроблений ремонт. Ми своїми силами шпалери наклеїли, зробили вікна, а тепер цю школу звільнять від дітей і комусь подарують! Директор зізналася, що до 2012 року 136 школа буде закрита повністю. Наших вчителів залякують тим, що в Будьонівському районі вони не знайдуть роботу, якщо будуть піднімати кіпіш. А особисто моя думка - у дітей, які навчаються українською, більше перспектив для продовження освіти. Сама я не знаю українську мову. Але хочу, щоб діти розвивалися, і завдяки дітям сама почала вивчати українську мову".

Як писала Gazeta.ua, в Петровському районі Донецька розпочато процес закриття україномовної школи № 111.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку закривається ще одна українська школа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

411

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі