понеділок, 30 серпня 2010 15:03

На Донеччині ліквідують україномовні класи

На Донеччині ліквідують україномовні класи

В школах Донецької області скорочується кількість класів з українською мовою навчання.

Про це заявила донецька правозахисниця Марія Олійник.

За її словами представники влади називають це загальною оптимізацією

"Представники влади скорочення кількості україномовних класів називають "загальною оптимізацією системи освіти", - йдеться у повідомленні.

"Так як школи заповнені лише частково, управління освіти вирішило скоротити штат вчителів на 25%. Чомусь під скорочення потрапляють саме україномовні вчителі", - зазначається у публікації.

Зокрема, учні одинадцятого класу школи N1 міста Вугледар Донецької області за тиждень до початку навчання дізнались, що їхній україномовний клас ліквідовують.

"Міський відділ освіти вирішив перевести старшокласників україномовного ліцею у школу національних меншин з російською мовою навчання, мотивуючи це необхідністю зекономити бюджет", - наголошується у повідомленні.

Між тим за інформацією "Радіо Свобода", більшість батьків написали заяви про переведення учнів до іншої школи, зокрема, "через погрози директора школи знизити дітям оцінки".

"Вчителі і директор конфліктної школи від коментарів відмовляються, бо, за їхніми словами, бояться керівництва. Але, як кажуть батьки, педагоги схиляються до збереження україномовного класу", - йдеться у повідомленні.

"На початку літа керівник Донецького облуправління освіти Володимир Соловйов запевняв батьків, що клас ніхто закривати не буде. Втім, це зробили зі вказівки начальника міського відділу освіти Вугледара Володимира Войцеховського", - зазначається у публікації.

Раніше, міністр освіти Дмитро Табачник наказав відкрити в україномовних школах російськомовні класи.

Зараз ви читаєте новину «На Донеччині ліквідують україномовні класи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі