четвер, 22 травня 2008 14:48

Мер Донецька припинив дію рішення про обмеження української мови

Міський голова Донецька Олександр Лукьянченко припинив дію рішення міськради, яке обмежує планову кількість україномовних шкіл і дошкільних груп в місті, повідомляє УНІАН з посиланням на управління зі зв"язків з громадськістю міськради.

Стало відомо, що Лукьянченко не підписав рішення сесії міської ради від 20 травня 2008 року "Про хід виконання Комплексної Програми розвитку освіти в місті Донецьку на 2006-2010 роки" і своїм розпорядженням від 22 травня 2008 року припинив дію даного рішення міської ради.

Відповідно до рішення міського голови, рішення міськради "Про хід виконання Комплексної Програми розвитку освіти в місті Донецьку на 2006-2010 роки" буде винесено на повторний розгляд сесії Донецької міської ради.

Тим часом, народні депутати від Української народної партії Юрій Костенко, Ярослав Джоджик і Олександр Клименко (представники фракції "Наша Україна - Народна самооборона") внесли до парламенту проект Ухвали Верховної Ради "Про призначення позачергових виборів депутатів Донецької міської ради".

За словами голови УНП Юрія Костенко, донецькі міські депутати ухвалили рішення про обмеження української мови "з явним перевищенням повноважень, наданих міськраді Конституцією і законами України".

Крім того, вважає народний депутат, рішенням "грубо і очевидно порушуються права жителів Донецька, гарантовані Конституцією і Законами України".

За його словами, рішення суперечить статті 10 (про забезпечення використання державної мови в Україні), статті 22 (про відміну і звуження гарантованих законом прав і свобод), статті 23 (порушення права на вільний розвиток особи), статті 24 (про дискримінацію за мовною ознакою), статті 53 (про право на освіту і навчання рідною мовою), статті 68 (про недопущення посягань на права і свободи) Конституцій України, а також Законам "Про мови в Українській РСР", "Про дошкільну освіту", "Про загальну шкільну освіту" і іншим законам і підзаконним актам.

Костенко підкреслив, що "своїм рішенням Донецька міська рада фактично оголосила, що на території міста закони України не діють".

"Там діють закони, які встановлює міська рада, навіть якщо вони суперечать законам України. Якщо на це не реагувати, завтра в Донецьку почнуть друкувати свою валюту", - зазначив він.

Він вважає, що згадане рішення Донецької міськради - це провокація для перевірки, "наскільки глибоко спить українська варта закону". "Немає єдиного закону - немає єдиної держави, - зазначив він. - Тому ті, хто методично розхитує українську державність, час від часу тестують межу, яку вже можна переступати. З кожним роком вони заходять все далі і далі".

Народний депутат Клименко у свою чергу звернувся в прокуратуру Донецька з вимогою вжити заходи реагування щодо порушення законності у рішенні міськради. Окреме депутатське звернення він направив Президентові України і уряду про необхідність негайного реагування і кадрових виводів у сфері гуманітарної і соціальної політики в Донецькій області.

У свою чергу народний депутат України Дмитро Табачник заявив, що ЗМІ спотворили суть рішення Донецької міськради щодо україномовних шкіл.

"Ми маємо типовий приклад тиражування недостовірної інформації, - зазначив він. - Я думаю, що ви і більшість ваших колег і в руках не тримали рішення Донецької міської ради. Там ніколи не йшла мова про заборону дитячих садів і шкіл українською мовою. Донецька міська рада ухвалила рішення про те, що не закриваються школи і дитячі садки з російською мовою навчання, а якщо групи переводяться на навчання українською мовою, то для цього необхідна письмова згода батьків. На мій погляд - це абсолютно правильне рішення".

При це депутат послався на розмову з головою Донецької обласної ради Анатолієм Близнюком і з мером Донецька Олександром Лукьянченко.

Табачник також повідомив, що "декілька телеканалів вже вибачилися і переробили сюжети, наприклад, "Тоніс", СТБ, ICTV".

"І досвіду немає, і поширювати нічого, і жарт навіть не виходить, тому що рішення я бачив, - заявив він. - Там мова йде про те, що необхідне письмова згода батьків при перекладі в групи з українською мовою навчання".

Нагадаємо, що днями Донецька міськрада обмежила використання української мови в школах. Повідомляється, що обмеження розповсюджується не тільки на школи, але і на дитсадки. Зокрема, відтепер заборонили відкривати нові україномовні дошкільні заклади і групи, а також збільшувати кількість учнів, які вже навчаються українською мовою, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Мер Донецька припинив дію рішення про обмеження української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі