пʼятниця, 14 січня 2011 12:16

У Донецьку батьки мітингують проти закриття української школи

У Донецьку батьки мітингують проти закриття української школи

У Донецьку закривається загальноосвітня школа № 111 з українською мовою навчання, яка знаходиться в Петровському районі Донецька.

Про це Gazeta.ua повідомили обурені батьки учнів школи закладу. Більше півсотні батьків провели сьогодні мітинг, який завершився колективним походом до райвиконкому. Батьки вважають, що в разі закриття школи їм запропонують переводити дітей в російськомовні навчальні заклади.

"Є всі підстави для тривоги, - говорить мати Людмила Вікторівна Верещагіна. - Нинішній навчальний рік для нас хочуть зробити останнім у цій школі, а ми категорично проти. Наша школа потрапляє під оптимізацію - неофіційно нам це дали зрозуміти представники районної влади, а ми дивимося ТБ і бачимо, що це не просто слова. У Луганську таку ж школу, як наша, закрили. У мене 2 доньки-двійнята навчаються у 4 класі, але я не тому виступаю за цю школу, що вона поруч з будинком, а тому, що у нас в районі ця школа вважається однією з найсильніших".

ЗОШ № 111 в статусі української існує 15 років, в ній навчається 239 дітей.

"Батькам хтось сказав, що оптимізація почнеться з українських шкіл, - каже директор Світлана Петрівна Бабенко. - Начебто винесли це питання вже і на розгляд. Незважаючи на те, що за останні роки кількість учнів в нашій школі не зменшується, хоч, правда, і не зростає. У нас неподалік є 2 школи, одна з них україномовна - ЗШ № 101. Так що, якщо нас дійсно вирішать закрити, думаю, дадуть можливість учням перейти в іншу українську школу".

Всього в Донецьку є 154 школи і 34 з них мають українську мову навчання. За словами Володимира Скнара, начальника міськуправління освіти м. Донецька, рішення про закриття школи № 111 не виключено, але прийняття його цілком і повністю залежить від ініціативи районних депутатів.

"Оптимізація проводиться і буде продовжена, є програма облдержадміністрації про оптимізацію мережі, - повідомив нашому виданню Володимир Миколайович. - Але цим питанням займається управління освіти конкретного району. Постанову мають розглянути на сесії райради і вже потім клопотати перед нами про закриття. Ми поки не бачили такого рішення. Думку батьків буде враховано".

Як повідомлялося раніше, в школах Донецької області скорочується кількість класів з українською мовою навчання. Представники влади називають це загальною оптимізацією

Нагадаємо, міністр освіти Дмитро Табачник наказав відкрити в україномовних школах російськомовні класи.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку батьки мітингують проти закриття української школи ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі