середа, 19 квітня 2023 12:10

Світить до 15 років тюрми: зрадники допомагали ФСБ здійснювати хакерські атаки проти України

Світить до 15 років тюрми: зрадники допомагали ФСБ здійснювати хакерські атаки проти України
Правоохоронці завершили розслідування щодо двох зрадників, які допомагали здійснювати хакерські атаки проти України. Фото: magnolia-tv.com

Завершилось розслідування щодо двох військових-зрадників, які допомагали РФ у війні проти України.

Фігурантами справи є двоє колишніх співробітників СБУ в Автономній Республіці Крим. Вони у 2014 році перейшли на бік ворога і вступили до лав російської ФСБ. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зловмисники увійшли до складу підконтрольного російській спецслужбі хакерського угруповання "Armageddon". Із 1 січня 2020 до 10 березня 2021 року вони здійснили серію масштабних кібератак на урядові структури України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працювали на загарбників: в Україні діяла мережа інтернет-агітаторів

"Під час одного з кіберінцидентів ФСБ намагалась отримати доступ до секретних даних вищих органів влади нашої держави. Втім, завдяки оперативному реагуванню СБУ вдалося нейтралізувати наслідки та усунути передумови для проникнення російської спецслужби до урядових інформаційних ресурсів України", ‒ йдеться у повідомленні.

Кіберфахівці СБУ поіменно встановили зловмисників ще у 2021 році. Тоді перехопили їхні розмови та зібрали докази причетності до кібератак.

"І це при тому, що вони використовували власні вірусні програми ФСБ, а також засоби анонімізації та "прикриття" у мережі "Інтернет". Тоді було встановлено одразу вісьмох ворожих хакерів, п'ятеро із яких відразу отримали підозру. Нині правоохоронці закінчили розслідування щодо двох із них", ‒ зазначили в СБУ.

Підозрюваним інкримінують державну зраду та несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів та автоматизованих систем. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Розслідування стосовно інших фігурантів триває.

Служба безпеки України повідомила про підозру колишній вінницькій журналістці, а нині заступниці головного редактора видання "Вечірня Москва" Юлії Тарапаті. Жінці інкримінують колабораційну діяльність.

Тюремний строк отримав коригувальник ворога, який наводив "Калібри" на Миколаїв. Служба безпеки України зібрала беззаперечні докази вини ще одного інформатора ФСБ, який діяв у прифронтових районах на півдні України.

Зараз ви читаєте новину «Світить до 15 років тюрми: зрадники допомагали ФСБ здійснювати хакерські атаки проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі