середа, 25 вересня 2024 07:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни досягли околиць Вугледара - в ISW спрогнозували наслідки можливого захоплення міста

Росіяни досягли околиць Вугледара - в ISW спрогнозували наслідки можливого захоплення міста
Російські загарбники наблизились до Вугледара Донецької області. Фото: understandingwar.org

Російські загарбники досягли околиць Вугледара в Донецькій області.

Однак, їм це навряд чи дасть їм якусь особливу оперативну перевагу для подальших наступальних операцій у західній частині області. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Окупанти також намагаються наступати на північно-східний фланг Вугледара через Водяне та південно-західний фланг через Пречистівку. Ймовірно, вони хочуть оточити українське угруповання у Вугледарі та змусити його відійти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почнуться перемовини - військовий пояснив, чому ця осінь може бути вирішальною у війні

Аналітики припускають, що російським військам, можливо, вдасться захопити весь Вугледар. Але те, наскільки швидко чи легко вони зможуть це зробити, ймовірно, частково залежатиме від прийняття рішень українцями. Якщо українські сили вирішать захищати Вугледар, окупантам може бути складно боротися за місто, яке Україна зміцнювала протягом двох років.

За даними аналітиків ISW, якщо росіяни не займуть місто відносно швидко, російський маневр уздовж флангів Вугледара може також постраждати через початок осінніх дощів.

На думку експертів, потенційне захоплення Росією Вугледара навряд чи кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донецької області. В ISW зазначають, що Вугледар не є особливо важливим логістичним вузлом - російські війська вже контролюють більшість основних доріг, що проходять на до цього міста.

Його захоплення не відразу забезпечить російським силам доступ до нової дороги, а також не відріже українські сили від дороги, яка є важливою для їх матеріально-технічного забезпечення.

Аналітики вважають, що потенційне захоплення Вугледара також не обов'язково забезпечить російським силам вигідну позицію для початку подальших наступальних операцій в інших частинах західної Донецької області.

Останнім часом збільшилася кількість обстрілів біля Вугледара на Донеччині. Російські війська використовують системи залпового вогню, б'ють по місту керованими авіабомбами. Крім того, активно штурмують позиції українських захисників.

Хочуть захопити Вугледар на Донеччині за будь-яку ціну, розповів командир батальйону безпілотних систем 72-ї ОМБр Андрій Назаренко.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни досягли околиць Вугледара - в ISW спрогнозували наслідки можливого захоплення міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі