понеділок, 21 листопада 2022 15:40

"Справи Майдану у пріоритеті" ‒ прокуратура показала звіт

"Справи Майдану у пріоритеті" ‒ прокуратура показала звіт
Під час Майдану МВС отримувало гранати із РФ, розповіли в Офісі генпрокурора. Фото: "Радіо Свобода"

Офіс генерального прокурора повідомив, що зроблено цього року у справах Майдану.

Попри виклики, пов'язані з російською воєнною агресією, повідомили про підозру 27 особам. Про це повідомили у понеділок, 21 листопада.

Із цих осіб – двоє високопосадовців, 17 правоохоронців, зокрема два прокурора, слідчий, суддя, семеро цивільних.

"Серед них колишній заступник міністра внутрішніх справ, який, використовуючи своє службове становище, сприяв наданню працівникам органів внутрішніх справ недозволених для використання в Україні спеціальних засобів російського виробництва. Своїми діями забезпечив усунення перешкод для їх застосування, що призвело до тяжких наслідків", – розповіли.

Прізвища не називають.

Відомо, що у 2015 році в справі про побиття протестувальників на вулиці Банковій 1 грудня 2013 року про підозри повідомляли колишнім президенту Віктору Януковичу, міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку, його заступнику Віктору Ратушняку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поряд з місцем, де розстрілювали Небесну Cотню: колишньому "регіоналу" продали офіс за трикратною знижкою

Щодо підозрюванх осіб ведеться спеціальне досудового розслідування.

Зокрема – щодо колишнього начальника управління ДАІ у Києві Анатолію Курінному.

"Який організував складання інспекторами завідомо неправдивих документів про нібито невиконання вимоги про зупинку особами, у тому числі активістами громадського руху "Автомайдан". Які 29 грудня 2013 року здійснювали автопробіг до резиденції колишнього президента – "Межигір'я".

На підставі цих документів суди безпідставно притягнули до адміністративної відповідальності як учасників автопробігу, так і власників транспортних засобів, які взагалі не брали у ньому участь", – розповіла прокуратура.

Також повідомили, що до суду скерували обвинувальний акт щодо Захарченка, його заступника і директора Департаменту матеріального забезпечення МВС Павло Зінова.

За фактом перевищення влади і службових повноважень під час поставки із РФ спеціальних засобів – гранат нелетальної дії, що спричинило тяжкі наслідки.

Також направили обвинувальний щодо п'яти "тітушок" за фактом умисного вбивства журналіста В'ячеслава Веремія.

Завершили досудове розслідування щодо колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Володимира Сівковича, Його підозрююють у вчиненні 30 листопада 2013 року у Києві незаконної насильницької протидії зборам і мітингам.

На даний час прокурори підтримують публічне обвинувачення у 120 судових справах щодо 247 осіб.

"Попри усі складнощі, викликані насамперед військовою агресією проти нашої держави, справи Майдану для керівництва і прокурорів Офісу Генерального прокурора залишаються вкрай важливими та пріоритетними. Прокурори і надалі докладатимуть максимум зусиль, щоб вони отримали логічне завершення, а винні особи понесли справедливе покарання", – заявила прокуратура.

21 листопада в Україні відзначають День гідності та свободи. Цей день приурочений двом знаковим подіям в історії української державності ‒ Помаранчевій революції, яка розпочалась 22 листопада 2004 року, і Революції Гідності, яка почалася 21 листопада 2014-го.

Україна переможе, заявив сьогодні президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «"Справи Майдану у пріоритеті" ‒ прокуратура показала звіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі