неділя, 09 жовтня 2022 10:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Спецслужби РФ хотіли "розвести" Халюка Байрактара, але "попалися" самі ‒ ГУР

Спецслужби РФ хотіли "розвести" Халюка Байрактара, але "попалися" самі ‒ ГУР
Російські спецслужби хотіли влаштувати провокацію проти Халюка Байрактара. Фото: focus.ua

Російські спецслужби хотіли влаштувати провокацію проти одного із засновників компанії Baykar defence Халюка Байрактара, яка виробляє безпілотники Bayraktar.

Українські розвідники успішно запобігли спробі росіян. Про це повідомляє Головне управління розвідки міноборони України.

Спецслужби РФ намагалися застосувати технологію deepfake. Вона базується на штучному інтелекті й дозволяє створити фальшиве відео, де відома людина начебто говорить невластиві їй речі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німці видали російському шпигуну візу – ЗМІ

Росіяни хотіли зв'язатися з Халюком Байрактаром від імені українського прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Його відеозображення створили за допомогою технології deepfake.

"Щоправда, замість очікуваної розмови з паном Халюком, росіянам "пощастило" поспілкуватися з не менш фейковим "секретарем компанії Baykar" і відповідати на питання: "А що ж сталося сьогодні з кримським мостом?" ‒ повідомляють в українській розвідці.

У ГУР відзначають низький рівень підготовки російських оперативників, які кілька разів викрили себе під час розмови.

"Зокрема через незнання правильної вимови сталого вислову "бабине літо", яке вони вимовляли як російське "бабье лето". Метою цієї акції була спроба дискредитація співробітництва між Україною і Туреччиною. Наприкінці розмови російським оперативникам повідомили, що їх викрили й притягнуть до відповідальності", ‒ наголосили в ГУР.

Компанія Baykar продовжує реалізацію плану зі створення в Україні наукового й виробничого центру. Попри вторгнення РФ турецька компанія не тільки не відмовилася від своїх планів, а й продовжує їх реалізовувати.

30 серпня на авіаційно-космічному фестивалі Teknofest Baykar Makina презентувала новий ударний надзвуковий безпілотник Bayraktar Kizilelma ("Червоне яблуко"). На відміну від попередніх моделей, дрон оснащений реактивним двигуном. Він може оснащуватись українським двигуном АІ-322Ф, з яким і здійснив перший політ, а також турецьким TF-6000.

Зараз ви читаєте новину «Спецслужби РФ хотіли "розвести" Халюка Байрактара, але "попалися" самі ‒ ГУР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі