середа, 14 грудня 2022 22:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни катували дітей ‒ омбудсмен

Росіяни катували дітей ‒ омбудсмен
Омбудсмен розповів про злочини російських окупантів. Фото: Getty Images

Російські окупанти облаштовували катівні для дітей у Харківській і Херсонській областях.

Окупанти морили дітей голодом. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Ми вперше зафіксували катування дітей. Я думав, що дно пробити не можна після Бучі, Ірпеня. Я особисто побачив у Балаклії дві катівні, які знаходились одна навпроти іншої. Один хлопець там перебував 90 днів. Він розповідав, що його катували: різали ножем, нагрівали метал і випалювали частину тіла, декілька разів виводили на розстріл і стріляли поверх голови. Він цілодобово чув крики жінок і чоловіків, яких катували", – розповів омбудсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шістьом російським генералам оголосили підозри: пофамільний список

"Я думав, що це є дно. Ні. Дно ми побачили у Херсоні. В одній з катівень ми виявили окрему камеру, де тримали дітей. За словами людей, які там перебували, вони знали, що поруч із ними є українські діти. Самі окупанти називали її "дитячою камерою". Це таке саме сире приміщення, вона відрізнялась тільки тим, що вони кинули (на підлогу. – Gazeta.ua) дуже тонкі каремати і сказали, що це для дітей", – сказав Лубінець.

Окупанти давали воду дітям через день, практично не давали їжі, психологічно тиснули, розповідаючи, що батьки від них відмовились і вони не повернуться до них.

14-річного хлопчика утримували в катівні за те, що він сфотографував розбиту російську техніку. Застосовували до нього тортури.

Російські окупанти депортували до РФ 2 млн 800 тис. громадян України.

Окупанти планували русифікацію на тимчасово захоплених територіях. У місті Ізюм Харківської області правоохоронці виявили плани росіян.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни катували дітей ‒ омбудсмен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі