понеділок, 25 липня 2022 16:04

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни не пропускають українців до Запоріжжя. Люди помирають у черзі

Росіяни не пропускають українців до Запоріжжя. Люди помирають у черзі
Окупанти на блокпості не випускають понад 5 тис. осіб. Фото: eastnews.ua

На блокпості російських окупантів у Василівці 1,2 тис. автомобілів і понад 5 тис. осіб очікують на виїзд до Запоріжжя.

У черзі померли вже пʼятеро людей, каже міський голова Мелітополя Іван Федоров в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Декому вдається виїхати з окупованої території. Загарбники пропускають від 20 до 150 машин на день. Це приблизно 500 людей. Але черга у Василівці зростає щодня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни укріплюють оборону в Мелітополі: розвідка

"Є зовсім жахливі речі, коли рашисти підходять до наших людей і кажуть: "Якщо хтось із тяжкохворих хоче тут підняти мітинг, то можемо пристрелити прямо зараз у посадці", – каже Федоров.

Обласна військова адміністрація зверталася і у Червоний Хрест, і в ООН з проханням розв'язати це питання. Наприкінці минулого тижня разом з Міністерством реінтеграції звернулися до Міноборони РФ з проханням організувати евакуаційний коридор. Щоб люди могли виїхати без обмежень.

Росіяни відповіли, що не виявили у місті Мелітополі охочих виїхати з окупації.

"І ми чітко розуміємо, що чим активнішими будуть бойові дії у Херсоні, в Новій Каховці, Мелітополі або Пологах, тим більшою буде черга. І тим більше рашисти накопичуватимуть наших людей і використовуватимуть як живий щит", – зазначив міський голова.

З початку повномасштабної війни Запорізька область стримує ворожі сили й не дає просунутися їм углиб країни. Запорізька область частково перебуває під російською окупацією. На 5 червня регіон захопили майже на 60%.

На тимчасово захоплених територіях окупаційна влада погрожує населенню смертною карою. Також почалася нова хвиля викрадення людей, повідомив мер Мелітополя Іван Федоров. Колаборанти активно готуються до псевдореферендуму.

Жителів тимчасово окупованих районів Херсонської та Запорізької областей закликали якнайшвидше евакуюватися всіма доступними способами. Навіть через окупований Крим. Це необхідно, щоб ЗСУ під час наступу не наражали на небезпеку цивільне населення.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни не пропускають українців до Запоріжжя. Люди помирають у черзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі