середа, 02 листопада 2022 09:26

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни риють окопи на півдні, нескінченно атакують на Донбасі: карта боїв від ISW
4

Російські окупанти продовжують масовані атаки на Донбасі. Але українські військові стримують ворога. Запеклі бої тривають.

Водночас загарбники риють нові лінії оборони на півдні, побоюючись дій Збройних сил України. Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) ввечері 1 листопада. Також опублікував карту бойових дій в Україні.

За даними карт, українські війська, ймовірно, продовжують вести контрнаступ у напрямку Сватового. Водночас росіяни стверджують, що нібито відбивають атаки і водночас припускають готовність до наступу на Куп'янському напрямку до кінця листопада чи грудня.

Також окупанти допускають, що ЗСУ нібито планують взяти Сватове до кінця поточного тижня. Ще росіяни заявляють про форсування українськими силами річки Жеребець у районі Стельмахівки.

У напрямку Кремінної також тривають запеклі бої. Ймовірно, українські війська продовжують наступати в напрямку траси Кремінна-Сватове. Ворог заявляє, що українські бійці нібито хочуть вийти на Кремінну із півночі.

Також повідомляють в ISW, що на північний захід від Кремінної ЗСУ повернули Невське. Раніше вже стало відомо про звільнення населеного пункту. А вчора, 1 листопада, це визнав і ворог.

Російські окупанти продовжують масовані атаки на Донбасі
Фото: understandingwar.org
За даними карт, українські війська, ймовірно, продовжують вести контрнаступ у напрямку Сватового
На Донецькому напрямку російські війська продовжують наступ навколо Бахмута
На півдні росіяни продовжують активні оборонні дії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іран планує відправити в РФ близько 1 тис. одиниць зброї, зокрема балістичні ракети – CNN

На Донецькому напрямку російські війська продовжують наступ навколо Бахмута. Також в районі Соледару тривають запеклі бої. Водночас українські сили продовжують відбивати нескінченні російські атаки на Бахмут і евакуюють цивільних у сусідній Кліщіївці (приблизно 9 км на південний захід від Бахмута).

Окупанти продовжують наступальні дії від Донецька на північ, північний захід та південний захід. Зокрема, війська РФ вели наступальні операції на Авдіївському напрямку (15 км на північний захід від міста Донецьк).

Росіяни доповідають про свої "успіхи". Але, як зазначили в ISW, говорити про них зарано, бо бої ще тривають. Окупанти, ймовірно, мають намір захопити Павлівку та Новомихайлівку, щоб потім оточити українські сили у Вугледарі. Однак це коштуватиме значних втрат ворогу.

На півдні росіяни продовжують активні оборонні дії. Зокрема, на захопленій частині Херсонської області, ведуть повітряну розвідку та формують рубежі оборони на східному (лівому) березі Дніпра. Окупанти риють окопи та закріплюються для оборони східного берега, а саме на таких лініях:

– Нова Каховка-Дніпряни-Корсунка – приблизно за 45 км на схід від Херсона;

– Гола Пристань – 8 км на південний захід від Херсона;

– на півдні до Михайлівки – за 45 км на південь від Херсона.

Аналітики ISW наголосили, що ці повідомлення свідчать про те, що російські окупанти готуються до тривалої оборонної операції на східному березі.

Водночас українські військові продовжують контрнаступальні дії в Херсонській області. Також вони блокують російські райони зосередження, вузли матеріально-технічного забезпечення та військові засоби в регіоні.

Росіяни продовжують евакуювати "своїх". Зокрема, вони вже перенесли свою "адміністрацію" південніше – до Скадовська. Але заявляють, що український контрнаступ нібито "поки що відбивають", хоча ЗСУ продовжують бити ворога, знищуючи, зокрема його склади з боєприпасами.

Блискавичне російське вторгнення в Україну провалилося тому, що окупаційні війська не забезпечили собі нормальний зв'язок, бронезахист та комплексну протиповітряну оборону. Більше того, росіяни зазнали невдачі, маючи перевагу в кількості. Про це заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.

На перебіг російсько-української війни найближчим часом можуть вплинути три чинники: втрата або залишення російськими загарбниками оперативного плацдарму на правому березі Дніпра, наземна операція з території Білорусі й зимовий період.

Кожен з названих чинників має свою вагу й особливості. Про це зазначив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони й розвідки, генерал-лейтенант Михайло Забродський.

Відхід росіян з плацдарму в районі Херсону є логічним і навіть доцільним, з огляду на неможливість ворога забезпечувати військове угруповання чисельністю у 18–20 тис. і повноцінне функціонування окупаційної адміністрації обласного центру.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни риють окопи на півдні, нескінченно атакують на Донбасі: карта боїв від ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі