пʼятниця, 16 лютого 2024 08:54

Росіяни не зможуть швидко просуватися далі - в ISW проаналізували наслідки можливого захоплення Авдіївки

Росіяни не зможуть швидко просуватися далі - в ISW проаналізували наслідки можливого захоплення Авдіївки
Під Авдіївкою тривають важкі бойові дії. Фото: prm.ua

Якщо росіяни захоплять Авдіївку, вони не зможуть швидко просунутися далі й окупувати великі населені пункти на захід від міста.

Війська агресора при цьому зазнали дуже великих втрат і для захоплення нових територій, їм потрібен буде тривалий період відновлення й відпочинку. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадують, що росіяни почали локальну наступальну операцію для захоплення Авдіївки у жовтні 2023 року. І лише нещодавно почали тактично просуватися через населений пункт після кількох місяців піхотних штурмів і хвиль масових механізованих атак з величезними втратами техніки й особового складу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни стягнули в Авдіївку елітні підрозділи - військовий

Водночас Сили оборони України побудували гарні оборонні укріплення поблизу населених пунктів навколо Авдіївки, які російські війська також намагаються захопити, зокрема на захід та північ від міста.

Найближчі відносно великі населені пункти в цьому районі розташовані щонайменше за 30 кілометрів на захід від Авдіївки. При цьому російські війська не демонструють готовність реалізувати швидке механізоване просування вперед і окупувати ці міста й села у найближчій чи навіть середньостроковій перспективі.

"Російські війська втратили велику кількість живої сили і техніки на захоплення Авдіївки, тож їм, ймовірно, буде потрібен тривалий період консолідації, відновлення та відпочинку, перш ніж вони спробують здійснити подальші скоординовані наступальні дії в цьому районі", - йдеться у повідомленні ISW.

Аналітики припускають, що у випадку захоплення Авдіївки, російські війська навряд чи зможуть швидко просунутися далі. Однак, потенційне захоплення міста, щонайбільше, створить умови для подальших обмежених тактичних переваг.

Українські захисники продовжують стримувати російських загарбників, які не полишають спроб оточити Авдіївку. Збройні сили України там стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Про це вранці 16 лютого повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Там також відбувається планове підсилення підрозділів та здійснюється маневр військами на загрозливих напрямках.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни не зможуть швидко просуватися далі - в ISW проаналізували наслідки можливого захоплення Авдіївки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі