четвер, 21 вересня 2023 16:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія використовує українських дітей для "мінувань"

Росія використовує українських дітей для "мінувань"
Більшість інформації про псевдомінування надходила як інтернет-повідомлення з території РФ, а також від українських "абонентів". Фото: Укрінформ

Співробітники Служби безпеки України задокументували численні спроби спецслужб РФ розхитати внутрішню ситуацію в Україні через фейкові повідомлення про мінування інфраструктури в різних населених пунктах України.

З початку цього року правоохоронці отримали понад дві тисячі анонімних погроз щодо підриву держустанов, шкіл, лікарень та інших місць масового скупчення людей. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Більшість інформації про псевдомінування надходила як інтернет-повідомлення з території РФ, а також від українських "абонентів". Слідчі встановили, що для розсилання повідомлень російські спецслужби все частіше залучають неповнолітніх дітей.

Для вербування українських підлітків окупанти використовують заборонену соцмережу "ВКонтакте" й підконтрольні їй Telegram-канали та ігрові інтернет-платформи.

На цих ресурсах представники спецслужб РФ знайомляться з юними користувачами та пропонують їм співпрацю. Дуже часто для схилення дітей до підривної діяльності РФ застосовує методи шантажу та психологічних маніпуляцій, а також пропонує гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В СБУ розповіли про деталі удару по секретній базі росіян у Мелітополі

Перед відправленням повідомлень про фейкові мінування аноніми отримують від своїх російських кураторів перелік пріоритетних об'єктів в Україні.

Для анонімності листи про мінування їхні автори надсилають із використанням спеціалізованих програм. Однак СБУ, як наголошують там, усе одно встановлює особи відправників і документує злочини.

Наприклад, у Черкасах викрили двох учнів старших класів місцевої школи, які в липні цього року повідомили про "мінування" обласної військової адміністрації та міського торговельного центру.

За даними слідства, юнаки діяли за вказівкою представників ФСБ, які завербували обох школярів через підконтрольні РФ Telegram-канали.

Наразі за цим та іншими фактами тривають розслідування за статтею 259 (свідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) Кримінального кодексу.

Санкція статті передбачає покарання до восьми років позбавлення волі. Якщо зловмиснику не виповнилося 16 років, то за вчинений злочин відповідатимуть його батьки або особи, які їх заміняють.

Служба безпеки України затримала на Херсонщині сім'ю колаборантів, яка допомогла РФ провести фейковий референдум у 2022 році.

Зокрема зловили двох організаторок псевдореферендуму, який відбувся під час тимчасової окупації правобережної частини Херсонщини, повідомила 21 вересня пресслужба СБУ.

Зараз ви читаєте новину «Росія використовує українських дітей для "мінувань"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі