понеділок, 16 січня 2023 14:09

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія била по Києву 14 січня новим типом ракет ‒ що про них відомо

Російські терористи обстріляли Київ 14 січня новим типом ракет. Це ракети 48Н6ДМ від зенітно-ракетного комплексу С-400.

Їхні уламки отримали й проаналізували експерти видання Defense Express.

Росія вже неодноразово обстрілювала українські міста з комплексів С-300. Але використовувала ракети 5В55, які мають меншу дальність польоту та меншу бойову частину.

Автор: defence-ua.com
  Видання Defense Express отримало фото уламків ракет, якими РФ била по Києву
Видання Defense Express отримало фото уламків ракет, якими РФ била по Києву

Ракети 48Н6ДМ, якими росіяни били по Києву, мають більшу бойову частину та дальність польоту. Якщо для 5В55 дальність ураження повітряних цілей становить до 75 км, а вага бойової частини – 133 кг, то у 48Н6ДМ – 250 км та 180 кг відповідно. Ракет такого типе немає на озброєнні у Збройних сил України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Били із С-300 ‒ наслідки російського удару по Запоріжжю показали на фото

"Пусковим районом для пуску ракет 48Н6ДМ з С-400, з максимальною долею ймовірностві, є територія білоруського аеродрому "Зябровка". Він розташований під Гомелем, всього у 20 км від кордону з Україною. Саме цей аеродром у Білорусі вже офіційно фігурував як пусковий район С-300 для ударів по наземних об'єктах у Чернігівській області", ‒ йдеться в повідомленні.

Автор: defence-ua.com
  Запускати ракети по Києву 14 січня могли з території Білорусі
Запускати ракети по Києву 14 січня могли з території Білорусі

За даними експертів, доведена дальність пуску 48Н6ДМ у ролі ракети "земля-земля" становить від 230 км.

"Ця зона ураження дозволяє тримати під прицілом з території Білорусі не тільки столицю України, але й такі міста, як Житомир, Рівне, Луцьк та Львів", ‒ наголошує видання.

Політ ракети 48Н6ДМ на 230 км складає орієнтовно декілька хвилин.

"Механізм наведення ракети 48Н6ДМ у режимі "земля-земля", як і у 5В55 – радіокомандний, тобто для точності удару необхідно мати пряму радіолокаційну видимість між РЛС та ракетою. При дальності пуску 230 км управління ракетою втрачається на висоті приблизно 3 км. Далі вона просто падає приблизно в район цілі за інерціальною системою навігації. Зенітні ракети 48Н6ДМ оснащені "контактним підривачем", який реагує на проходження поряд з повітряною ціллю. У випадку удару по наземній цілі він може спрацювати ще на незначній висоті чи під час контакту з поверхнею", ‒ пояснюють фахівці.

Характеристики цього типу ракети дозволяють їй у випадку потрапляння в житловий будинок легко пробити стіни чи дах та завдати значних руйнувань. А у випадку підриву на незначній висоті ‒ максимально уразити уламками людей.

Країна-терористка Росія свідомо використовує зенітні ракети C-300 и C-400 проти України, знаючи їхню неточність і те що ППО складно їх збивати. Саме такими ракетами російські окупанти атакували Україну 14 січня. Про це в ефірі телемарафону заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

У Чорному морі зросла кількість російських ракетоносіїв. На 16 січня на бойовому чергуванні там перебуває 17 ворожих кораблів. Серед них ‒ шість носіїв крилатих ракет "Калібр", загальний залп яких становить майже 30 ракет. Про це повідомляє командування Військово-морських сил ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Росія била по Києву 14 січня новим типом ракет ‒ що про них відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі