вівторок, 27 листопада 2018 17:51

Прокуратура Криму звинуватила окупантів у порушенні законів війни

Прокуратура Криму звинуватила окупантів у порушенні законів війни
Прокуратура Криму порушила справу за фактом порушення Росією законів і звичаїв війни стосовно військовополонених моряків ВМС України. ФОТО: Укрінформ

Прокуратура Автономної Республіки Криму порушила справу за фактом порушення Росією законів і звичаїв війни стосовно військовополонених моряків ВМС України. Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Сьогодні, 27 листопада 2018 року, прокуратура АР Крим розпочала кримінальне провадження за фактом порушення представниками так званих правоохоронних органів держави окупанта законів та звичаїв війни відносно військовополонених українських моряків", - йдеться у повідомленні.

У прокуратурі зазначають, що представники так званих правоохоронних органів держави-окупанта порушили право військовополонених на неупереджене та нормальне судочинство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили підозру російським військовим за напад на українських моряків

Очільник прокуратури АР Крим Гюндуз Мамедов зазначив, що українські моряки мають статус військовополонених та підпадають під дію Третьої Женевської конвенції. Це означає, що Росія зобов'язана дотримуватись норм міжнародного гуманітарного права при поводженні з українськими моряками.

А міністр закордонних справ України Павло Клімкін раніше заявив, що захоплені російськими військовими у Керченській протоці українські моряки є військовополоненими, тому судити їх не можна.

25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти трьох українських кораблів. Ті здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецпризначенці РФ обстріляли та захопили українські малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", рейдовий буксир "Яни Капу". На них перебувало 24 моряки, шістьох ранили.

Росія оголосила про намір судити затриманих українських моряків за нібито незаконний перетин державного кордону. Суди над 12 українцями проходять в окупованому Сімферополі 27 листопада, другу групу моряків судитимуть завтра, а поранених - пізніше в Керчі.

Зараз ви читаєте новину «Прокуратура Криму звинуватила окупантів у порушенні законів війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі