субота, 23 вересня 2023 20:53

Спецтема: Війна Росії проти України

"Про це всі знали": Буданов сказав, чи дійсно Маск вимикав Starlink над Кримом

"Про це всі знали": Буданов сказав, чи дійсно Маск вимикав Starlink над Кримом
В епізоді з атакою на Севастополь дійсно було відключення покриття Криму, але воно сталося не в той конкретний момент, заявив керівник ГУР Кирило Буданов. Фото: РБК-Україна

Глава компаній Tesla та SpaceX мільярдер Ілон Маск дійсно вимкнув свої сервіси на території тимчасово окупованого Криму.

Однак про це всі знали, а відтоді як мережу супутникового зв'язку Starlink увімкнули над Кримом, проблем не було. Про це в інтерв'ю виданню The WarZone заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

Журналіст запитав щодо дискусії стосовно уривка з біографічної книги про Маска, у якому стверджувалось, що Маск вимкнув Starlink над тимчасово окупованим Кримом, аби унеможливити український удар по Севастополю. Згодом Маск уточнив, що відмовив у ввімкненні цього зв'язку у відповідь на запит України.

"Подивіться, Starlink є приватною власністю приватної особи. Так, ми дійсно дуже широко використовуємо його продукти та послуги. Уся лінія зіткнення з українського боку певною мірою спілкується один з одним, використовуючи його продукти та послуги. Єдине, що я можу тут сказати, це те, що без цих послуг і продуктів це була б катастрофа", – сказав Буданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Невідомо, що було би": Федоров оцінив внесок Маска у майбутню перемогу України

Начальник ГУР підтвердив, що раніше Маск вимкнув свої продукти та послуги над окупованим Кримом. Проте, як зазначив посадовець, є й інша сторона цієї правди, оскільки "всі про це знали".

За його словами, в епізоді з атакою на Севастополь дійсно було відключення покриття Криму, але воно сталося не в той конкретний момент, і тривало місяць.

"Цей конкретний випадок, про який усі говорять, було відключення покриття Криму, але це було не в той конкретний момент. Це відключення було на місяць. Можливо, були якісь конкретні випадки, про які я не знаю. Але я абсолютно впевнений, що весь перший період війни взагалі не було покриття", – зазначив Буданов.

Журналіст уточнив, чи ставив Маск коли-небудь зв'язок, а потім вимикав його.

Буданов відповів, що "проблем не було" з того часу, як Starlink увімкнули над Кримом.

Американський мільярдер Ілон Маск відповів на звинувачення у блокуванні мережі Starlink біля берегів тимчасово окупованого Криму минулого року. Це, за словами експертів, нібито завадило ЗСУ завдати удару по окупантах на півострові.

Маск стверджує, що не давав завдання своїм фахівцям вимкнути супутникову мережу Starlink біля Криму, оскільки вона там взагалі не працювала.

Зараз ви читаєте новину «"Про це всі знали": Буданов сказав, чи дійсно Маск вимикав Starlink над Кримом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі