четвер, 27 жовтня 2022 11:39

Спецтема: Війна Росії проти України

Працівники ТЕС можуть коригувати удари РФ. Вже є затримані – СБУ 

Працівники ТЕС можуть коригувати удари РФ. Вже є затримані – СБУ 
Президент Володимир Зеленський показав фото наслідків одного з російських ударів по критичній інфраструктурі України. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Російські окупанти продовжують обстрілювати об'єкти критичної інфраструктури України.

Правоохоронці відпрацьовують такі об'єкти, зокрема у сфері енергетики, на наявність серед співробітників можливих зрадників. І знаходять їх. Про це повідомив виконувач обов'язків голови Служби безпеки України Василь Малюк в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Кожне місце, де розташовані наші потужності, постійно відпрацьовується в межах контрдиверсійних і антитерористичних заходів. Що це означає? Береться конкретна локація, заходять сили СБУ, Нацполіції, Нацгвардії і шляхом такого поетапного пересіювання ми знаходимо тих, хто потенційно готовий працювати з ворогом. Зазвичай знаходяться і ті, хто вже реально працює на нього", – розповів Малюк.

За його словами, нещодавно затримали працівника однієї з теплоелектростанцій, який нібито виконував ремонт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр енергетики сказав, як Україна відповість на руйнування Росією енергоінфраструктури

"Насправді він передавав ворогу дані щодо актуальних координат енергетичних об'єктів, а потім збирав результати обстрілів і передавав окупантам. Він вже дає свідчення", – додав Малюк.

Відповідаючи на запитання про те, чи стануть предметом розгляду в міжнародних судових інстанціях факти обстрілів енергетичної інфраструктури України, керівник української спецслужби сказав:

"Окремі епізоди й докази долучать до кримінальних проваджень, які слухатимуть у міжнародних судах".

22 жовтня Росія знову здійснила масовану ракетну атаку на енергетичні об'єкти України. Ворог вдарив по магістральних мережах західних регіонів. Масштаб пошкоджень співставний або може перевищувати наслідки атаки 10–12 жовтня.

З 10 жовтня внаслідок ударів РФ було зруйновано 30% українських електростанцій. Це спричинило масові відключення світла. Україна втратила 4 тис. МВт потужностей. Росія вже завдала збитків Україні на мільярди доларів.

Ударами по енергетичній інфраструктурі Москва намагаються послабити волю України до боротьби. Також – змусити Кабмін застосувати додаткові ресурси для захисту цивільної та енергетичної інфраструктури замість того, щоб спрямувати їх на контрнаступ на сході й півдні, пояснили американські військові аналітики.

Зараз ви читаєте новину «Працівники ТЕС можуть коригувати удари РФ. Вже є затримані – СБУ ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі