четвер, 01 вересня 2022 09:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Після обстрілів на ЗАЕС відключився енергоблок. Але місія МАГАТЕ їде

Після обстрілів на ЗАЕС відключився енергоблок. Але місія МАГАТЕ їде
Росіяни 1 вересня з самого ранку обстрілюють Запорізьку АЕС. Фото: glavcom.ua

Російські війська 1 вересня не припиняють обстрілювати Енергодар, де розташована Запорізька АЕС. Втім, це не злякало місію МАГАТЕ.

Іноземні інспектори вирушили на атомну електростанцію фактично під російськими обстрілами, повідомляє 24 канал.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі наголосив на тому, що для місії обстріли не стали несподіванкою.

"Ми знали про посилення військової активності у цьому районі", – сказав Ґроссі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гендиректор МАГАТЕ розповів, чи звільнять ЗАЕС від російських військових

Але, за його словами, це не впливає на плани відвідати станцію та провести зустріч із персоналом, який на ній працює.

Як повідомили у компанії "Енергоатом", обстріли АЕС розпочалися 1 вересня із 4:57.

"Внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок. Крім того, пошкоджено лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі сталося знеструмлення непрацюючого енергоблока №2 із запуском дизель-генераторів", – йдеться у повідомленні.

В компанії "Енергоатом" нагадали, що це вже вдруге протягом останніх 10 днів злочинні дії РФ призвели до відключення блока та знеструмлення станції.

"Енергоблок №6 продовжує працювати в енергосистемі України й одночасно заживлює власні потреби ЗАЕС. Український персонал станції робить все можливе для ліквідації пошкоджень її інфраструктури", – повідомляє компанія "Енергоатом".

Російські загарбники з метою звинуватити Україну в обстрілах всю ніч били з мінометів та артилерії по житлових районах міста Енергодар Запорізької області. Є загиблі та поранені. Фіксують влучання в об'єкти інфраструктури.

30 серпня президент Володимир Зеленський зустрівся з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Ґроссі. Зеленський наголосив, що Україна очікує від візиту місії МАГАТЕ не лише аналізу ситуації на Запорізькій АЕС, а й вимог щодо демілітаризації станції.

Зараз ви читаєте новину «Після обстрілів на ЗАЕС відключився енергоблок. Але місія МАГАТЕ їде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі