середа, 30 листопада 2022 10:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи отримає Україна системи ППО Patriot – відповідь Пентагона

Чи отримає Україна системи ППО Patriot – відповідь Пентагона
У Пентагоні наголосили, що захист українського неба є пріоритетним питанням. Фото: eastnews.ua

Україні не дадуть найближчим часом системи протиракетної оборони Patriot від Сполучених Штатів Америки.

Але в Пентагоні все одно наголосили, що захист українського неба є пріоритетним питанням. Про це сказав речник міноборони США Пет Райдер під час брифінгу, повідомляє "Голос Америки".

Також його запитали, якою буде роль США, якщо одна з країн-союзниць усе ж вирішить надати ці системи.

"Я не хочу говорити від імені інших країн, проте це суверенне рішення держав. Оскільки це також стосується країн НАТО, то я припускаю, що це також буде частиною обговорення Альянсу. Знову ж таки, ми будемо продовжувати тісно співпрацювати з міжнародним співтовариством, щоб визначити, якими є оборонні потреби України, і задовільнити їх", – заявив Райдер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постачання Patriot Україні ‒ у НАТО дискутують

За його словами, важливо розуміти, що системи, як-от Patriot, або ж передові винищувачі чи танки М1, вимагають серйозного обслуговування. До того ж, військові мають проходити тренування.

"Жодна із цих систем не функціонує за принципом "підключи та працюй", ви не можете просто з'явитися на полі бою і почати їх використовувати", – наголосив він.

Речник міноборони США також додав, що у Пентагоні враховують такі деталі. Проте США, за словами Райдера, усе одно вважають протиповітряну оборону України пріоритетним питанням. Тому Вашингтон продовжить працювати з союзниками, аби й надалі передавати Україні необхідну допомогу та озброєння, яке військові зможуть одразу використовувати.

Система ППО Patriot не є наступальною зброєю. Вона допоможе Україні захистити населення від російських ракет. Про це заявив радник керівника Офіса президента Михайло Подоляк в Twitter.

Розміщення в Україні систем протиракетної оборони Patriot буде вигідним і для Польщі. Адже це гарантуватиме безпеку для південно-східної частини країни. На цьому під час відвідин навчань НАТО Tumak-22 наголосив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, повідомляє пресслужба відомства.

Україна розраховує на подальшу співпрацю з Німеччиною щодо постачання систем ППО IRIS-T після того, як наші ЗСУ отримають три установки, обіцяні канцлером ФРН Олафом Шольцем. Є певні сигнали, що постачання систем ППО на цій партії не закінчиться. Таку думку в ефірі телемарафону висловив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Зараз ви читаєте новину «Чи отримає Україна системи ППО Patriot – відповідь Пентагона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі