четвер, 09 лютого 2023 10:17

Спецтема: Війна Росії проти України

Маск обмежує використання інтернету Starlink українськими військовими ‒ ЗМІ

Маск обмежує використання інтернету Starlink українськими військовими ‒ ЗМІ
У компанії SpaceX нарікають, що українські військові використовують інтернет Starlink для керування дронами. Фото: ukrinform.ua

Компанія Ілона Маска SpaceX вжила заходів, щоб українські військові не змогли використовувати супутниковий інтернет Starlink для управління безпілотниками під час війни.

Супутниковий інтернет-сервіс Starlink компанії SpaceX "ніколи не призначався для використання в якості зброї", заявила Гвінн Шотвелл, президент і головний операційний директор SpaceX, під час конференції у Вашингтоні, повідомляє Reuters.

"Однак українці використали його ненавмисно і не в рамках жодної угоди", – додала Шотвелл.

У розмові з журналістами вона послалася на повідомлення про те, що українські військові використовували сервіс Starlink для управління безпілотниками.

Україна ефективно використовує безпілотні літальні апарати для виявлення позицій противника, ведення вогню на великі відстані і скидання бомб.

"Є речі, які ми можемо зробити, щоб обмежити їхню здатність робити це", – сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маску знову не дає спокою Крим: що заявив

За словами Шотвелл, використання безпілотників Starlink виходить за рамки угоди, яку SpaceX уклала з українським урядом. Вона додала, що контракт був призначений для гуманітарних цілей, таких як надання широкосмугового інтернету лікарням, банкам і сім'ям, які постраждали від російського вторгнення.

"Ми знаємо, що військові використовують їх для зв'язку, і це нормально, – сказала вона. "Але ми ніколи не хотіли, щоб вони використовували його в наступальних цілях", ‒ сказала Шотвелл.

SpaceX приватно доставила в Україну вантажівки з терміналами Starlink, що дозволяє військовим країни спілкуватися, підключаючи їх і з'єднуючи з майже 4 тисячами супутників, які SpaceX вже запустила на орбіту.

Уряди таких країн, як США і Франція, оплатили інші поставки терміналів Starlink на додаток до тих, що були профінансовані SpaceX у приватному порядку.

Росія намагалася заглушити сигнали Starlink в регіоні, хоча SpaceX протидіяла цьому, посилюючи програмне забезпечення сервісу.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров наприкінці грудня повідомив, що Україна уклала угоду з корпорацією Space Exploration Technologies Corp. Ілона Маска про отримання додаткових антен Starlink.

Вже у найближчі місяці в Україну відправлять ще понад 10 тис. терміналів. За словами Федорова, що нова поставка буде використовуватися для стабілізації з'єднання в критичних ситуаціях.

Зараз ви читаєте новину «Маск обмежує використання інтернету Starlink українськими військовими ‒ ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі